Διπλωματικές πιέσεις δέχεται η Τεχεράνη από Βερολίνο και Παρίσι, προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τη διπλωματική πίεση στην Τεχεράνη, αν το Ιράν δεν διαλύσει τους φόβους για τον στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) η οποία θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές. «Αν αυτή η έκθεση δείξει για μία ακόμη φορά ότι το Ιράν δεν λαμβάνει αξιόπιστα μέτρα σεβασμού των διεθνών του δεσμεύσεων να διεξάγει ένα διαφανές πυρηνικό πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ της αύξησης της πολιτικής και διπλωματικής πίεσης», δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό παραμένει για εμάς ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κίνδυνο για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, μαζί με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα, είναι μέλος της ομάδας των 5+1 που συνομιλούν με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, η Γαλλία ζητά από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Πιστεύουμε ότι το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει και το οποίο έχει προφανώς στρατιωτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Ζιπέ. Πάντως, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το ανεπανόρθωτο μίας στρατιωτικής επέμβασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης