Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έγινε σήμερα δεκτή στην Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, συμμετείχε στη συνάντηση αυτή.

Η Άστον και ο ισραηλινός ομόλογός της, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, διαπίστωσαν τη διαφωνία τους ως προς τη δυνατότητα μιας επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Λίμπερμαν εκτίμησε ως «μηδενικές» τις πιθανότητες μιας επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η παλαιστινιακή ηγεσία σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για την ένταξη ενός παλαιστινιακού Κράτους στα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, η κυρία Αστον επανέλαβε την ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να επιτευχθεί μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε στασιμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος συναντήθηκε, επίσης την Παρασκευή στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη «μονομερώς ή συλλογικά». Είχε επίσης συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Η επίσκεψη αυτή ακολουθεί την αποστολή από την Άστον επιστολής στην οποία επιχειρηματολογεί υπέρ μιας «ισχυρής χειρονομίας» του Κουαρτέτου πριν από το καλοκαίρι, και εκτιμά ότι «δεν είναι η ώρα για μονομερείς δράσεις», αναφερόμενη στο σχέδιο των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης