Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα την Κίνα να συμπεριφέρεται ως «υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», στη διάρκεια ομιλίας του κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Η Ιαπωνία και η Κίνα διανύουν τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, μετά τη σύλληψη στις 7 Σεπτεμβρίου κινεζικού αλιευτικού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας και την οποία διεκδικεί η Κίνα.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της δύναμη με αδιαφάνεια και εντατικοποιεί τις ναυτικές δραστηριότητές της από τον Ινδικό Ωκεανό έως τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας» δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Αναμένω από την Κίνα να έχει ένα χρήσιμο ρόλο και να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε ο Καν στην ομιλία του.

«Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν ιστορικά αναπόσπαστο μέρος της χώρας μας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» επανέλαβε ο Καν.

Τα ακατοίκητα αυτά νησιά, γνωστά ως Ντιαογιού στην Κίνα και Σενκάκου στην Ιαπωνία, τελούν υπό τον έλεγχο του Τόκιο, αλλά τα διεκδικούν επίσης η Κίνα και η Ταϊβάν.
Βρίσκονται κοντά σε θαλάσσιες περιοχές πλούσιες σε αλιεύματα και ενδεχομένως σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μεταξύ των μέτρων που έλαβε η Κίνα εναντίον της Ιαπωνίας, μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, είναι το πάγωμα των διμερών επαφών σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Ο Καν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Οκτωβρίου σε μια σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης, όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουέν Τζιαμπάο. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις.

Παράλληλα, σήμερα η Κίνα κάλεσε τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην Ιαπωνία να προσέχουν για την ασφάλειά τους, μετά την επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία σε λεωφορείο που μετέφερε Κινέζους τουρίστες στην πόλη Φουκουόκα.

Διαβάστε επίσης:
Καν: Ζητεί την απελευθέρωση Κινέζου κρατούμενου, 30 Σεπτεμβρίου 2010, 16:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης