Με ντόπια και μόνο αμνοερίφια ξεκίνησε η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι στα δημοτικά σφαγεία Κομοτηνής και Σαπών. Πάνω από 21.000 ζώα είχαν σφαχτεί μέχρι χθες Μεγάλη Τρίτη στην Κομοτηνή και άλλα 3.000 στις Σάπες, όλα προερχόμενα από κτηνοτροφικές μονάδες του νομού μας. Την απουσία εισαγόμενων αμνοεριφίων στον νομό μας, επιβεβαίωσε και η προϊσταμένη της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Δόξα Κουρούδη, «το 100% των σφαγιασμένων αμνοεριφίων, μέχρι στιγμής, είναι ελληνικά.

Παρατηρείται υπερεπάρκεια σε ντόπια παραγωγή. Στον Νομό Ροδόπης υπάρχουν πάρα πολλά αιγοπρόβατα, γύρω στις 300.000. Γι’ αυτό και τα αμνοερίφια παράγονται και κατόπιν σφάζονται, επειδή ακριβώς είναι τόσα πολλά, ενώ διατίθενται και σε άλλους νομούς, αλλά κυρίως στην Αττική». Ακόμα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στην περιοχή μας, όπως απέδειξαν και οι σχετικοί έλεγχοι, προτιμούν ντόπια αμνοερίφια, τα οποία φέρουν την πράσινη σφραγίδα χαρακτηριστική των χωρών της κοινότητας, ενώ επιπλέον φέρουν και μια σφραγίδα που γράφει «ΕΛΛΑΣ».

Τα κλιμάκια των ελεγκτών αυτές τις μέρες βρίσκονται επί ποδός για συνεχείς και εξονυχιστικούς ελέγχους στα σημεία πώλησης κρέατος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και να προστατευτούν οι καταναλωτές. Η κ. Κουρούδη ανέφερε σχετικά, «μικτά κλιμάκια από τον ΕΦΕΤ, από κτηνιάτρους της κτηνιατρικής υπηρεσίας, από γεωπόνους της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης ΕΛΟΓΑΚ, από τη διεύθυνση υγείας και από το τμήμα εμπορίου έχουν πάει σε όλα τα καταστήματα που διαθέτουν προϊόντα ζωικής προέλευσης, στα κρεοπωλεία, στα σούπερ μάρκετ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά. Στην λαϊκή αγορά, εκεί όπου διοχετεύεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αμνοεριφίων, διαπιστώσαμε ότι 100% στα κρεοπωλεία, τα σφάγια είναι ντόπια. Όσον αφορά στις τιμές, προς το παρόν είναι ίδιες με πέρυσι, αλλά δεν ξέρω αν αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι τις 3-4 του μηνός εντατικά και μετά μέχρι και τέλος της άλλης εβδομάδας». Οι έλεγχοι αφορούν σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης του κρέατος, που έχουν ως στόχο ο καταναλωτής να αγοράζει υγιεινό κρέας, γνωρίζοντας την προέλευσή του.

Πάντως, οι καταναλωτές διανύοντας την περίοδο πριν από τις γιορτές του Πάσχα και λόγω της αυξημένης διακίνησης, ζήτησης και κατανάλωσης κρεάτων και κυρίως αμνοεριφίων, πρέπει να γνωρίζουν κάποιες βασικές οδηγίες για τη σωστή προμήθεια και συντήρηση των κρεάτων, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το κρέας πρέπει να προμηθεύεται από νομίμως λειτουργούντα κρεοπωλεία ή άλλες νόμιμες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν κρέατα παραγωγικών ζώων, η σφαγή των οποίων διενεργείται σε εγκεκριμένα σφαγεία που επιβλέπονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την υγιεινή των κρεάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η προμήθεια κρέατος απευθείας από τους κτηνοτρόφους είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή και γενικά για τη δημόσια υγεία.
Ψωνίζοντας κρέας πρέπει να ελέγχεται για τα ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στην Ελλάδα να φέρουν σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού και επιπλέον σφραγίδα με τη λέξη ΕΛΛΑΣ του ιδίου χρώματος. Για όσα γεννήθηκαν σε χώρα της Ε.Ε. με σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού και επιπλέον σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης π.χ. ΓΑΛΛΙΑ. Για όσα γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα με σφραγίδα χρώματος καστανού και επιπλέον σφραγίδα του ιδίου χρώματος με το όνομα της τρίτης χώρας προέλευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης