Τα τελευταία χρόνια, τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη θέση στο τραπέζι μας.
Πολλοί τα προτιμούν, αφού το σύστημα παραγωγής τους αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό ή αποκλείει μεταξύ άλλων τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά και την προσθήκη ζωικής προέλευσης τροφής (π.χ. ιχθυάλευρα) στην καθημερινή διατροφή των ζώων.
Γιατί είναι πιο ακριβά τα βιολογικά τρόφιμα;
Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Ένα τρόφιμο, για να θεωρηθεί βιολογικό, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οργανισμοί πιστοποίησης. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και το κόστος για τους παραγωγούς μεγάλο.
Επιπλέον, τα πολλά εργατικά χέρια που απαιτεί η συγκομιδή, ο διαχωρισμός, η επεξεργασία και η διατήρησή τους, συντελούν στην αύξηση των τιμών.
Τι συμβαίνει με το βιολογικό κρέας;
Στη βιολογική κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, οι έλεγχοι αφορούν πολλούς τομείς, όπως τον τρόπο σταβλισμού, την αντιμετώπιση των ασθενειών χωρίς αντιβιοτικά, τη σφαγή σε πιστοποιημένα σφαγεία.
Βασικό μέλημα των μονάδων αυτών είναι η διατροφή των ζώων να αποτελείται από βιολογικές φυτικές τροφές, όπως το καλαμπόκι και ο σανός.
Η βιολογική εκτροφή στοχεύει στη σωστή ανάπτυξη των ζώων με φυσικές μεθόδους και σύμφωνα με τους βιορυθμούς τους.
Τα προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα «φυσικά» είναι βιολογικά;
Από όπου κι αν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, πρέπει να αναζητάμε το σήμα πιστοποίησης. Τα τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα φέρουν στη συσκευασία ειδική σήμανση, όπως το ευρωπαϊκό σήμα βιολογικής γεωργίας και το σήμα των φορέων πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, όπως η ΔΗΩ, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. – AGROCERT (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων), ο Σ.Ο.Γ.Ε. (Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας), η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε., το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ.
Τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά;
Τα συμβατικά τρόφιμα, ιδιαίτερα τα λαχανικά, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τα βιολογικά, με αποτέλεσμα τη μικρότερη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ανά γραμμάριο προϊόντος.
Μελέτες σε ορισμένα βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα (π.χ. μήλο, λάχανο, καρότο, καλαμπόκι, μαρούλι, πατάτα) έδειξαν ότι τα πρώτα περιείχαν μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης C, σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου από τα αντίστοιχα συμβατικά, ενώ για τα υπόλοιπα συστατικά δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα.
Πηγή: Vita

