Η ΕΣΗΕΑ διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται στον ιδιόκτητο χώρο στον 2o όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ επί της οδού Ακαδημίας 20 στην Αθήνα. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 59.000 τόμους σπάνιων βιβλίων και περίπου 300 μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής. Επιπλέον, περιλαμβάνει ιστορικά αρχεία και τεύχη εφημερίδων με ιστορική αξία. Πολλά από τα έντυπα είναι χειρόγραφα και μερικά από αυτά θεωρούνται μεγάλης αξίας (π.χ. χειρόγραφα Ρήγα Φεραίου). 

Η βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ, η Βιβλιοθήκη των πέντε αιώνων, όπως χαρακτηριστικά την ονόμαζε ο ουσιαστικός δημιουργός της Παναγιώτης Πατρίκιος, είναι μια ειδική ιστορική βιβλιοθήκη, που καλύπτει ευρύ φάσμα αρχειακού υλικού τόσο στη μορφή όσο και στο είδος του. Τα τεκμήριά της αναφέρονται σε δημοσιογραφικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές θεματικές κατηγορίες, ο κύριος όγκος των οποίων κατατάσσεται χρονικά στην περίοδο 1821 – μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, διαθέτει σπάνιες εκδόσεις που τοποθετούνται χρονικά στις απαρχές του 16ου και του 17ου αιώνα, χειρόγραφα, ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες διαφόρων περιόδων, έγγραφα του Αγώνος, αρχεία γελοιογραφιών και σκίτσων και φυσικά πληθώρα φύλλων εφημερίδων λυτών και βιβλιοδετημένων. Τα σπουδαιότερα στοιχεία του υλικού της προβάλλονται στον ειδικό χώρο του Μουσείου Τύπου. Το υλικό της βιβλιοθήκης προέρχεται από δωρεές δημοσιογράφων αλλά και ποικίλες προσκτήσεις αγοράς σε επίπεδο εγγράφων.

Η ιστορική βιβλιοθήκη παρέμενε κλειστή για περίπου 15 χρόνια με αδιόρατη πολιτική πρόσκτησης και αξιολόγησης υλικού. Ο φυσικός της χώρος περιλαμβάνει 18 σταθερές προβολές – προθήκες, οι οποίες και φέρουν τον μεγαλύτερο όγκο υλικού, ήτοι 59.000 τόμους βιβλίων, από τους οποίους έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 7.000 τόμοι.

Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Το πρώτο βήμα έγινε» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. 

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

Από τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 09.00 έως τις 16.00, και οι επισκέψεις σε αυτήν γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3675430 210-3675203, κυρία Ισιδώρα Γκούφα / Ε-mail επικοινωνίας: morfotiko@esiea.gr.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης