Τρελή πορεία ακολουθούν οι τιμές στην ενέργεια, με εκείνες του φυσικού αερίου, του πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη να «βυθίζονται», ενώ εχθές κατέρριψαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

Από τη μία πλευρά, όσο η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες οι τιμές εκτινάσσονται, μαζί με το άγχος των Ευρωπαίων για τον επικείμενο χειμώνα και την ενεργειακή τους επάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, όμως, όσο γεμίζουν οι αποθήκες -κυρίως φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα- και αποδίδουν οι προσπάθειες περικοπής της κατανάλωσης, περιορίζονται και οι αγορές ενεργειακών αγαθών και η μειωμένη ζήτηση οδηγεί σε πτώση των τιμών.

 Οι χώροι αποθήκευσης στην περιοχή γεμίζουν γρήγορα, φέρνοντας κάποια ανακούφιση και αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Ευρώπη τον χειμώνα με άφθονη προσφορά

Αυτές όμως δεν είναι συνθήκες λειτουργίας μιας αγοράς, και μπορεί σήμερα να βρίσκεται στην καθοδική της τροχιά, αλλά κανείς δεν ξέρει τι είναι ικανό να τις εκτινάξει και πάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, η τιμή για το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος, η οποία χθες ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 ευρώ/MWh, υποχωρεί σήμερα κατά 26%, ενώ το ολλανδικό φυσικό αέριο καταγράφει πτώση κατά 11%.

Οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς τις τελευταίες ημέρες εν μέσω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της μεγάλης αβεβαιότητας. Η ρωσική Gazprom σχεδιάζει να κλείσει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση τριών ημερών από αύριο, 31 Αυγούστου. Τι επίπτωση θα έχει αυτό, όμως, στα επίπεδα των τιμών;

Και, σήμερα, η γαλλική Engie ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom την ενημέρωσε ότι μειώνει άμεσα τις παραδόσεις φυσικού αερίου, λόγω διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρέμβει βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και έχει αυξήσει τους κινδύνους ύφεσης.

Εν τω μεταξύ, οι χώροι αποθήκευσης στην περιοχή γεμίζουν γρήγορα, φέρνοντας κάποια ανακούφιση και αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Ευρώπη τον χειμώνα με άφθονη προσφορά.

Το πετρέλαιο έχει τα δικά του… προβλήματα

Το πετρέλαιο φαίνεται να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα μεταξύ των πληθωριστικών κινδύνων που επιβραδύνουν το outlook της παγκόσμιας οικονομίας και την ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Οι επενδυτές δείχνουν να προβληματίζονται περισσότερο από το πρώτο με αποτέλεσμα οι πωλητές να έχουν πάρει τα ηνία των σημερινών συναλλαγών.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου του Brent υποχωρεί κατά 1,8% και διαπραγματεύεται στα 101,1 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,8 δολαρίων.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Οκτωβρίου χάνει επίσης 1,6% και κινείται στα 95,4 δολ. το βαρέλι, με την τιμή του να έχει υποχωρήσει εντός της ημέρας κατά περίπου 1,65 δολ.

Δραστική μείωση της κατανάλωσης σε όλη την Ευρώπη – Κατά 25% στην Ολλανδία

Η χρήση ολλανδικού φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 25% τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με τη βαριά βιομηχανία και τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να κάνουν τις μεγαλύτερες περικοπές εξαιτίας των υψηλών τιμών.

Σε έκθεσή της η Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία (CBS) ανέφερε ότι η χρήση κυμάνθηκε στα 17,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από 23,5 δισ. κυβικά μέτρα που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με λιγότερο φυσικό αέριο να φθάνει μέσω αγωγού από τη Γερμανία και πολύ μεγαλύτερες ποσότητες με πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η χρήση του φυσικού αερίου στη χημική βιομηχανία μειώθηκε κατά 32%, ενώ η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε κατά 28%, ανακοίνωσε η CBS.

Η χρήση από τα θερμοκήπια -έναν σημαντικό καταναλωτή- μειώθηκε κατά 23%, ενώ η οικιακή χρήση κατά 16%.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα θα πρέπει να εκπονήσουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και εκτίναξης των τιμών λόγω της κρίσης από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Το κράτος πρέπει να δώσει το παράδειγμα (…), κάθε υπουργείο θα οριστικοποιήσει το σχέδιό του μέσα στον Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση κατά τουλάχιστον 10%», δήλωσε η κ. Μπορν σε ομιλία της σε εκδήλωση της Medef, της πλέον γνωστής εργοδοτικής ένωσης στη χώρα.

Η επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης συμπλήρωσε ότι τα σχέδια των επιχειρήσεων για την ενεργειακή εξοικονόμηση θα εξεταστούν τον Οκτώβριο.

Αποδίδουν οι συντονισμένες πολιτικές πιέσεις στο Βερολίνο για πλαφόν στις τιμές

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Στο Βερολίνο κάτι κινείται και, σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης στη διαδικτυακή της έκδοση.

Προσθέτει, δε, ότι «το μήνυμα έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, από την Καγκελαρία και θα πρέπει να βρει επιβεβαίωση, βέβαια, στη φάση λήψης συγκριμένων αποφάσεων».

Η La Repubblica υπογραμμίζει, τέλος, πως «όλα θα επαληθευθούν στις 9 Σεπτεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης