Ανοδικά κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ενισχύεται και το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.

Περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκονται σε κίνδυνο εν μέσω σχεδίων κλιμάκωσης μιας επικείμενης απεργίας των διευθυντών, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους εμπόρους και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο -σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα.

Κορυφαίες βιομηχανίες στη Γερμανία ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστικός αξιωματούχος της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που ξεκινούν τη Δευτέρα.
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα-ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία έχει μειώσει τις μεταφορές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο αγωγός θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

Ανοδικές τάσεις και στις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου ανέστρεψαν τις απώλειες και ενισχύονται σήμερα, καθώς οι ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής από τον OPEC, αναταραχών στη Λιβύη και κυρώσεων στη Ρωσία, αντιστάθμισαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Οι τιμές του brent παράδοσης Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν 55 σεντς ή 0,5%, στα 112,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε 44 σεντς ή 0,4%, στα 108,87 δολάρια το βαρέλι.

Η παραγωγή των 10 χωρών-μελών του Οργανισμού τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, στα 28,52 εκατ. βαρέλια, έναντι της υποσχεθείσας αύξησης κατά περίπου 275.000 βαρέλια.

Η πτώση της παραγωγής στη Νιγηρία και στη Λιβύη αντιστάθμισαν τις αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς, και στη Λιβύη παρατηρείται περαιτέρω διακοπή του εφοδιασμού λόγω κλιμακούμενης πολιτικής αναταραχής, καθιστώντας ακόμη πιο απίθανη την αύξηση των ποσοστώσεων της παραγωγής από τον OPEC.

Οι εξαγωγές της Λιβύης έχουν μειωθεί μεταξύ 365.000 – 409.000 δολαρίων το βαρέλι, χαμηλότερα από τα 865.000 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στον εφοδιασμό, μια προγραμματισμένη απεργία από τους εργαζομένους στον νορβηγικό πετρελαϊκό κλάδο αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης