Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις Υπηρεσίες και στα υποκαταστήματα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ) σε έκτακτη συνεδρίασή του, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Ταυτόχρονα, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ απευθύνει κάλεσμα για την ίδια ημέρα, στις 11:00, σε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη και στους εργαζομένους του φορέα, για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και να προχωρήσει, χωρίς αλλαγές, στην εσπευσμένη ψήφιση του απαράδεκτου και άκρως επικίνδυνου για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση και εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές-πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα.

2. Παραδίδεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του φορέα και τα περίπου 400 ακίνητα, που διαθέτει, σε μία Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι (που σημειωτέον έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτή την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, στο ν/σ δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά περί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα, το αντικείμενο των οποίων αναλαμβάνει η υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία.

3. Με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, πέραν της στοχοποίησης που επιχειρείται από μεριάς πολιτικής ηγεσίας σε βάρος της ηθικής υπόστασης των αιρετών εκπροσώπων, ταυτόχρονα εξαιρεί τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ -πολλοστή φορά- από ένα εργασιακό δικαίωμα το οποίο διατηρούν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ένα ακόμα πιο περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου με fast track διαδικασίες, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλον δημόσιο φορέα ή οργανισμό» υποστηρίζει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, η Ολομέλεια Προέδρων της Ομοσπονδίας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της ίδιας ημέρας ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της απεργιακής κινητοποίησης, επαναπροσδιορίζοντας την από εδώ και πέρα συνολική στάση του συνδικάτου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία διεκδικεί ένα καθολικό, υποχρεωτικό, δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, έναν πραγματικά σύγχρονο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων του, αλλά και στις προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας ανάλογες με αυτές ευρωπαϊκής χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης