Μπλόκο στη χειραγώγηση του συστήματος διανομής Τύπου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη της «ΑΡΓΟΣ Α.Ε.»  στην Ελλάδα βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφαση για προσωρινή διαταγή κατά της εταιρείας.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εθνική αγορά διανομής Τύπου σε μονοπωλιακές συνθήκες, που έχει προκαλέσει ο εφοπλιστής αποκτώντας το «ΑΡΓΟΣ Α.Ε.» και μετά το κλείσιμο του έτερου πρακτορείου διανομής, του «ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.».  Πολλοί από τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών στη χώρα μας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη της διανομής των εντύπων τους από το «σύστημα Μαρινάκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φόβοι τους επικέντρωναν στην διόλου αμελητέα πιθανότητα συγκεκριμένα έντυπα να μην διακινούνται επαρκώς, να φθάνουν δηλαδή στα περίπτερα και τον αναγνώστη, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις ενός και μόνο επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα εκδίδει και διακινεί ανταγωνιστικά έντυπα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε σήμερα τη συγκεκριμένη απόφαση στα πλαίσια της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, αυτεπαγγέλτως και κατόπιν της υπ’ αρθμ. πρωτ. 7177/29.11.2018 αίτησης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (άρθ. 25 παρ. 5 Ν3959/2011), σχετικά με την πιθανολόγηση παράβασης στην αγορά διανομής του έντυπου Τύπου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την προσωρινή διαταγή αποφασίσθηκε, να ανασταλεί η εφαρμογή της αναγγελθείσας μονομερώς από την ελεγχόμενη εταιρεία, ως μέλλουσας να ισχύσει από 1-2-2019 νέας εμπορικής πολιτικής αυτής, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης επί της εξέτασης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, διότι πιθανολογείται η παράβαση των κανόνων του ελεύθερου Ανταγωνισμού (άρθ. 2 Ν 3959/2011) και συντρέχει εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, για την αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με άρθ. 25 παρ. 5 Ν 3959/2011 και άρθ. 16 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΑ, λόγω και της εν τοις πράγμασι (de facto) μονοπωλιακής θέσης της ελεγχόμενης εταιρείας στην αγορά της διανομής Τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) στην ελληνική επικράτεια.

Τι έχει προηγηθεί

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε παραπέμψει στα τέλη Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης τις καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από το πρακτορείο «Άργος», ζητώντας να διερευνηθεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα στην επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

«Σας διαβιβάζουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 5841/29-11-18 επιστολή της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.”, καθώς και αποκόμματα των εξής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: “Εφημερίδα των Συντακτών” (26/11/2018 και 27/11/2018), “Documento” (26/11/2018), και “Δημοκρατία” (29/11/2018), όπου δημοσιεύεται σχετικό άρθρο του γραμματέα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κ. Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη.

«​Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και στη διανομή του Τύπου, με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη ΜαρινάκηΣτη διαβιβαζόμενη επιστολή και στα διαβιβαζόμενα αποκόμματα καταγγέλλεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών” και αναφέρεται ότι η συμπεριφορά της καταγγελλόμενης εταιρίας απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των εν λόγω εφημερίδων.

Δεδομένου ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση παύσης λειτουργίας ενός ικανού αριθμού εφημερίδων, παρακαλούμε να εξετασθεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3959/2011 (Α΄ 93), εφόσον πιθανολογείτε βασιμότητα των καταγγελιών».

Με παράταση έως τον Φεβρουάριο είχε απαντήσει τότε η Επιτροπή

Για την 1η Φεβρουαρίου (αντί της 1ης Δεκεμβρίου) μετατέθηκε η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας «Άργος» στον τομέα της διανομής Τύπου, όπως γνωστοποίησε απόψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε τότε ότι:

«Η «ΑΡΓΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως, Διαχειρίσεως και Μεταφορών», νόμιμα εκπροσωπούμενη, προσήλθε σήμερα, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του κ. προέδρου της 28.11.2018, σε συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αποδέχθηκε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της πρότασής της για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής στον τομέα της διανομής Τύπου, αντί της 1ης.12.2018, την 1η.2.2019. Και αυτό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, στο μεταξύ διάστημα, στη γενική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μελετήσει τα στοιχεία τα οποία θα προσκομίσει η «Άργος» και τυχόν τρίτοι το αργότερο μέχρι τις 15.01.2019, να σχηματίσει εικόνα σε σχέση με τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως».

Δημιουργία ανταγωνιστικού πρακτορείου διανομής Τύπου;

Τη δημιουργία ανταγωνιστικού πρακτορείου διανομής Τύπου είχε προαναγγείλει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2018, εμμέσως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στο «μονοπωλιακό καθεστώς» που ισχύει αυτήν την περίοδο με το πρακτορείο «Άργος», ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας σε εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Στον Τύπο έχουμε μία τυπική σύγκρουση συμφερόντων. Μου δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε μία πιο δυναμική παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκεί έπρεπε να έχει πέσει πέλεκυς κανονικός. Διότι είναι απολύτως προφανές ότι εάν ένας επιχειρηματίας διανέμει τα δικά του έντυπα και των ανταγωνιστών του, θα διανέμει τα δικά του έντυπα με τρόπο προνομιακό. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να γίνει μία παρέμβαση και θεσμική και βεβαίως να διερευνηθεί και η δυνατότητα και όσοι εκδότες – διότι έχω ακούσει από πολλές μεριές να υπάρχουν παράπονα και μάλιστα και εφημερίδες που ακουμπούν όλο το πολιτικό φάσμα – να δουν αν μπορούν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βρουν μια εναλλακτική λύση».

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού τώρα, η οποία καλείται να αποφανθεί επί του μονοπωλιακού ή όχι καθεστώτος στη διακίνηση των εντύπων, ο υπουργός ανέφερε πως η Βασιλική Θάνου, η οποία προ ημερών τοποθετήθηκε στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, αναμένεται να διαχειριστεί το ζήτημα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η κα Θάνου από την πορεία της στο δικαστικό σώμα και από το γεγονός ότι χειρίστηκε με τρόπο άψογο την περίοδο στην οποία ήταν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής την οποία την καθιστούν μια πάρα πολύ καλή επιλογή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» είχε τονίσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης