Κάμψη παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων (εκτός του πετρελαϊκού τομέα) στην Αίγυπτο κατά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους 2020, αντικατοπτρίζοντας την πτώση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες λόγω των αυξανόμενων περιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αυτό τονίζει στο τελευταίο του ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο. Και δίνοντας μία πρώτη εξήγηση για το γεγονός αυτό, επισημαίνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε ανάλογη μείωση της ζήτησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ Καΐρου, η ύφεση οδήγησε σε συσσώρευση εισροών με τα αποθέματα να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2012. Εν τω μεταξύ οι περικοπές στην απασχόληση αυξήθηκαν στο ανώτερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, παρόλες τις αυξημένες ελπίδες σχετικά με τα εμβόλια για τον Covid 19 που αύξησαν την αισιοδοξία για ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2021.

Τα γεγονότα και οι αριθμοί αναφέρθηκαν στον δείκτη HIS Markit Egypt Purchasing Managers Index που ήταν εποχικά προσαρμοσμένος σε ένα σύνθετο εύρος που έχει σχεδιαστεί για να δώσει μια αποτύπωση των συνθηκών λειτουργία στην οικονομία, πλην του πετρελαϊκού τομέα. Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το σημείο μη αλλαγής 50.0 τον Δεκέμβριο φτάνοντας στο 48,2 αντικατοπτρίζοντας μια μέτρια επιδείνωση του τομέα εκτός του πετρελαίου.

Επίσης οι εταιρείες ανέφεραν μια σταθερή πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τέλος του έτους, η οποία συχνά συνδέεται με πτώση των πωλήσεων, καθώς οι πελάτες έμειναν επιφυλακτικοί. Με την πιθανότητα αυστηρότερων μέτρων για τη δημόσια υγεία στο μέλλον, οι επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν τόνισαν ότι οι πελάτες τους δεν είχαν προχωρήσει σε νέες παραγγελίες. Ωστόσο οι μειώσεις της παραγωγής και των πωλήσεων ήταν πιο ήπιες από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, καταλήγει το σχετικό κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης