Η αμερικανική αγορά εργασίας “απέχει πολύ” από το να είναι σταθερή και η εμπειρία από τις υφέσεις του παρελθόντος δείχνει ότι μπορεί να “χρειαστούν χρόνια” για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση όπως πριν από την πανδημία, δήλωσε την Τετάρτη ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Εκτός από τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για να τερματιστεί η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19, θα χρειαστεί μια σειρά αποτελεσματικών κυβερνητικών μέτρων για να θεραπεύσουν τις πληγές της αγοράς εργασίας, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία. “Παρά μια εκπληκτικά γρήγορη ανάκαμψη (την άνοιξη του 2020), απέχουμε πολύ ακόμη από μια σταθερή αγορά εργασίας, της οποίας τα οφέλη μοιράζονται ευρέως” μεταξύ του πληθυσμού, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας είναι 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία έδειξαν ένα ποσοστό 6,7% για τον Ιανουάριο.

Οι δηλώσεις του Πάουελ διατυπώνονται μεσούσης της συζήτησης για το πολύ μεγάλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 1.900 δισεκ. δολαρίων που πρότεινε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την εξάπλωση της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάουελ υπενθυμίζει ότι όλες οι κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων εργαζομένων, απολάμβαναν τότε την πλήρη απασχόληση, με αυξανόμενα εισοδήματα, κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

“Η ανάκαμψη εξαρτάται πάντα από την ικανότητα ελέγχου της εξάπλωσης του ιού”, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό απαιτεί μαζικούς εμβολιασμούς επιπλέον της “συνεχούς επαγρύπνησης” όσον αφορά την κοινωνική απόσταση και τη χρήση μάσκας.

Υπενθυμίζει ότι στην αρχή της πανδημίας, η αύξηση της ανεργίας οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην απώλεια προσωρινών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι αυτές που ξαναδημιουργούνται ταχύτερα.

Όμως, το γεγονός ότι επιμένει η πανδημία, επηρεάζει στο εξής και τις μόνιμες θέσεις εργασίας και η ανεργία πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου.

“Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που έχασαν την εργασία τους και της πιθανότητας ότι πολλοί θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά στην μετα-πανδημική οικονομία”, αυτό θα απαιτήσει “περισσότερο από μια διευκολυντική νομισματική πολιτική”.

“Θα χρειαστεί μια δέσμευση σε ολόκληρη την κοινωνία, με συνεισφορές από το σύνολο της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα”, δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης