Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε η Goldman Sachs, που εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα “τρέξει” με 7,8% το 2021 και θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το CNBC, ο σύνθετος δείκτης PMI για Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε τον Απρίλιο στις 60 μονάδες από τις 56,4 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013 και με πολύ εντονότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, καθώς η χώρα ξεκινά τη σταδιακή άρση των lockdown σε εθνική επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λιανικές πωλήσεις επίσης, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Μάρτιο και ενισχύθηκαν κατά 5,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έρευνα της GfK έδεξε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Βρετανών αναρριχήθηκε τον τρέχοντα μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας.

«Επιπλέον, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρέμεινε χαμηλός και η διανομή των εμβολίων αυξάνεται, με τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί. Επομένως, βλέπουμε τα σχέδια επαναλειτουργίας της οικονομίας της κυβέρνησης να κινούνται σε σωστή τροχιά, με τη φάση 3 να ξεκινά στις 17 Μαΐου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Sven Jari Stehn, σε έκθεσή του που κυκλοφόρησε την Κυριακή το βράδυ.

“Ως εκ τούτου, αναμένουμε πολύ ισχυρή ανάπτυξη των οικονομικών στοιχείων του Απριλίου και του Μαΐου, και διατηρούμε την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 5,5% (όχι σε ετήσια βάση) για το 2ο τρίμηνο”, πρόσθεσε ο Stehn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 33,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού υποχωρεί σταθερά, με 1.712 περιπτώσεις να ανακοινώνονται την Κυριακή.

Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, ευθυγραμμιζόμενο σχεδόν με τις προσδοκίες, αλλά μετά τις πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις του πραγματικού ΑΕΠ και τους ισχυρούς δείκτες της προηγούμενης εβδομάδας, η Goldman Sachs έχει πλέον αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο “εντυπωσιακό” 7,8% για το σύνολο του 2021.

Τον Φεβρουάριο, ο κολοσσός της Wall Street αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021 σε 6,8%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επί του παρόντος ανάπτυξη 6,4% στις ΗΠΑ και 5,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 9,9% το 2020, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, η μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωσή του από τον Μεγάλο Παγετό του 1709, καθώς η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά lockdown για μεγαλύτερες περιόδους από ό,τι πολλοί άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5% το 2020, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 1946, όταν οι ΗΠΑ βγήκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης