Η Αμερική στο κόκκινο με 40 εκατ. ανέργους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, 18:07
Η Αμερική στο κόκκινο με 40 εκατ. ανέργους

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη 21 Μαϊου πως ο αριθμός των ανέργων στη χώρα αυξήθηκε κατά 2,4 εκατ. με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός εκείνων που απώλεσαν την εργασία τους τις τελευταίες 9 εβδομάδες να ξεπεράσουν τα 39 εκατ. πολίτες. Όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό της ανεργίας είναι πρωτοφανές στην ιστορία της Αμερικής και ξεπερνά πλέον εκείνο της μεγάλης ύφεσης που ακολούθησε το κραχ του 1929.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ τη τελευταία εβδομάδα είναι κατά τι χαμηλότερος από τους ρυθμούς των τελευταίων εβδομάδων, οι ειδικοί σε θέματα εργασίας εξηγούν πως η γενική εικόνα είναι αποκαρδιωτική αν σκεφτεί κανείς πως το σύνολο της αγοράς εργασίας στην αμερικανική κοινωνία αφορά 156,4 εκατ. πολίτες πράγμα που σημαίνει πως η ανεργία έφθασε και ξεπέρασε το 25%. Επιπροσθέτως, το ποσοστό ανεργίας σε εθνική κλίμακα αυξήθηκε κάθετα μέσα σε 2 μήνες και από το 4,4% του μηνός Μαρτίου, άγγιξε το 25% τη δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου.

Όπως επισήμανε και ο γνωστός οικονομικός αναλυτής εργασίας Μάρκ Χάμρικ «είμαστε στην 9η εβδομάδα συνεχούς αύξησης της ανεργίας. Τα 2,4 εκατ. πολιτών που εγγράφθηκαν αυτή την εβδομάδα στους καταλόγους των γραφείων ανεργίας λειτουργούν ως σεισμικό φαινόμενο που διαρκεί αν σκεφτεί κανείς μάλιστα πως μόνον οι άνεργοι αυτής της εβδομάδας αντιστοιχούν στους κατοίκους μιας πόλης του μεγέθους του Χιούστον στο Τέξας».

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία η ανεργία είναι πλέον κατανεμημένη και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες περιοχές για την έξοδο από το lockdown και παρά το γεγονός πως σε ορισμένες πολιτείες δεν ίσχυσαν με την ίδια αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας και εγκλεισμού.

«Το εάν οι εργαζόμενοι που απώλεσαν τη δουλειά τους θα κληθούν να γυρίσουν πισω στις εργασίες τους ή όχι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές όσον αφορά τον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς προκειμένου να επανεταχθούν σε μια φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα και να στηρίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», δηλώνει η Χάιντι Σίρχολτζ διευθύντρια του εθνικού οικονομικού ινστιτούτου.

Δραματική συρρίκνωση της οικονομίας

Όπως μεταδίδει το Huffingtonpost και σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του κογκρέσου η αμερικανική οικονομία δείχνει να συρρικνώνεται με τον απίστευτο ετήσιο ρυθμό του 38% εάν και εφόσον εξακολουθήσουν να ισχύουν τα στοιχεία του 3μηνου Απρίλιος 2020 - Ιούνιος 2020 και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί πολίτες δηλώνουν πως είτε τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση, είτε ότι συμβιώνουν με κάποιον άλλον ενήλικα ο οποίος απώλεσε το εισόδημά του, είτε ότι τους έγινε περικοπή του χρόνου εργασίας.

Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία δημοσίευσε το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας την Τετάρτη 20 Μαϊου. Το 1/5 των Αμερικανών πολιτών δηλώνει πως δεν έχει καμία βεβαιότητα πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πληρωμή ενοικίου του σπιτιού του τον επόμενο μήνα ή να πληρώσει την επόμενη δόση του ενυπόθηκου δανείου για την κατοικία του.

Πηγές: Newsweek, Huffingtonpost

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020, 18:18