«Δυστυχώς, οι καθυστερημένες εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται» σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος.

«Η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει ένα μέρος των προτάσεων μας για την στήριξη των επιχειρήσεων» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ. Προσθέτει δε δηκτικά πως «καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μελετά καλύτερα και να υιοθετεί εγκαίρως τις προτάσεις μας. Γιατί όταν το κάνει με καθυστέρηση, η απόδοση είναι πολύ μικρότερη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζει να απουσιάζει από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη κάθε ουσιαστικό μέτρο που να αφορά τους εργαζόμενους και τους ανέργους που δοκιμάζονται. Επίσης σημειώνει ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται, ιδιαίτερα αν δεν ληφθεί πρόνοια για τη στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει:

• Η κυβέρνηση μεταφέρει για το 2022 μόνο τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οφειλές που αποτελούν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (που είναι συνολικά 145 δισ. ευρώ), ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για μερικό κούρεμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος οι πόροι να κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν στις τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. Να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μετατρέπει την ενίσχυση παγίων δαπανών σε πιστωτικό voucher συμψηφισμού υποχρεώσεων σε εφορία και ταμεία.

• Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, θα πρέπει οι τράπεζες να μη επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Αν συνεχίσουν να μένουν ασύδοτες ,θα αφεθούν στη τύχη τους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων.

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει την κυβέρνηση ότι ενώ κυβερνητικοί παράγοντες «προβαίνουν σε προφητείες για το ποτέ θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης