Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε σήμερα να διαγράψει τη Νότια Κορέα από τη «λευκή λίστα» των χωρών που εξαιρούνται από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αγορά αγαθών ιαπωνικής κατασκευής, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Ο αποκλεισμός της Σεούλ από αυτήν τη «λευκή λίστα» χωρών που χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης στο πεδίο του εμπορίου εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ενημέρωσε τον Τύπο ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή, την οποία η Σεούλ εξέλαβε ως τιμωρητικό μέτρο, διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να μην εφαρμοστεί, αναμένεται να επιδεινώσει τη συνεχιζόμενη κρίση στη σχέση της με το Τόκιο εξαιτίας διμερών διαφορών για διάφορα ζητήματα. Την κρίση πυροδότησαν αποφάσεις νοτιοκορεατικών δικαστηρίων με τις οποίες ιαπωνικές εταιρείες καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις σε πολίτες που εργάζονταν καταναγκαστικά για αυτές την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής της Κορέας, έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αφαίρεση της Νότιας Κορέας από τη «λευκή λίστα» ακολουθεί την αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών ιαπωνικής παραγωγής αναγκαίων σε νοτιοκορεατικές βιομηχανίες για την παραγωγή καρτών μνήμης και οθονών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποδίδει τα μέτρα που λαμβάνει στις ανησυχίες της για ζητήματα εθνικής ασφάλειας – επικαλείται τους ανεπαρκείς κατ’ αυτήν ελέγχους της Νότιας Κορέας στις εξαγωγές της – αλλά και στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων. Για το Τόκιο, το ζήτημα των αποζημιώσεων ρυθμίστηκε στη συνθήκη του 1965 με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης