Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων φέτος και το 2022, αλλά προειδοποίησε για ανάκαμψη σε δύο επίπεδα, με τις φτωχές χώρες να μένουν πίσω, και για καθοδικούς κινδύνους από την πανδημία COVID-19 και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει το εμπόριο προϊόντων φέτος να αυξηθεί κατά 10,8% ύστερα από μείωση κατά 5,3% το 2020. Τον Μάρτιο είχε προβλέψει αύξηση 8,0% για το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε ότι η αύξηση του εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2022, συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,0%, με το εμπόριο να πλησιάζει την προ της πανδημίας μακροπρόθεσμη τάση.

Η γενική διευθύντρια Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα χαρακτήρισε τις ανοδικές αναθεωρήσεις καλή είδηση, αλλά όχι λόγο για εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για νέες εξάρσεις ή παραλλαγές του κορωνοϊού.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου μόνο 28 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί από το παγκόσμιο σύνολο των 6 δισ., επίσης υστερούν, δήλωσε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασιατικές εξαγωγές αναμένεται να είναι σχεδόν κατά 15% υψηλότερες το 2021 απ’ ό,τι το 2019 και αυτές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν ουσιαστικά ανακάμψει, αλλά η Αφρική και η Μέση Ανατολή θα είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα προσπαθεί να πετύχει συμφωνία μεταξύ των 164 μελών του ΠΟΕ για να αυξήσει τη διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στο θέμα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες θεραπείες για την COVID.

Η Νότια Αφρική, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες τάσσονται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ανεπτυγμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αντίθετα.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ρεαλιστική λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη στην υπουργική σύνοδο του ΠΟΕ στις 30 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΟΕ ανέφερε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιο επικεντρωμένα σε συγκεκριμένους κλάδους, με τις εταιρείες κατασκευής laptop και κινητών τηλεφώνων να καταφέρνουν να βρίσκουν ημιαγωγούς αλλά τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη σημαντική μείωση των παραγγελιών για ολοκληρωμένα κυκλώματα το 2020.

Η πρόβλεψη του ΠΟΕ αφορά αποκλειστικά στα προϊόντα. Για τις υπηρεσίες, όπως η τεχνολογία της πληροφορίας (IT) και οι μεταφορές επιβατών, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά απέχουν ακόμα από την επιστροφή τους στα προ της πανδημίας επίπεδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης