Βρετανία: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά0, 50

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 15:19
Βρετανία: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά0, 50

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, και λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης , ενώ παράλληλα βελτίωσε ορισμένες από τις προηγούμενες ζοφερές οικονομικές προβλέψεις της.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε με 7-2 υπέρ μιας δεύτερης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα , ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στο 4%, αλλά ανέφερε στην ανακοίνωσή της  ότι μικρότερες αυξήσεις 25 μονάδων βάσης ενδέχεται να σημειωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις . Τα δύο διαφωνούντα μέλη ψήφισαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το σημαντικότερο είναι ότι η ΒΟΕ αφαίρεσε από τη ρητορική της τη λέξη «αναγκαστικά» σχετικά με τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός να μειωθεί σε περίπου 4% προς το τέλος του τρέχοντος έτους, παράλληλα με μια πολύ πιο ρηχή προβλεπόμενη μείωση της ανάπτυξης σε σχέση με την πρόβλεψη της έκθεσης του Νοεμβρίου», ανέφερε η Τράπεζα.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και οι εγχώριες πιέσεις τιμών και μισθών είναι πιο επίμονες από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας κινδύνους «μεγαλύτερης επιμονής στον υποκείμενο πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 10,7% τον Δεκέμβριο , ελαφρώς χαμηλότερος από το υψηλό 41 ετών του προηγούμενου μήνα στο 11,1%, καθώς η χαλάρωση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε στη μείωση των πιέσεων στις τιμές.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τράπεζα αναθεώρησε την Πέμπτη τις οικονομικές της προοπτικές, προβλέποντας μια πιο σύντομη και πιο ρηχή ύφεση από ό,τι είχε οριστεί προηγουμένως στις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Η οικονομία αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί ελαφρά το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές και τα αυξανόμενα επιτόκια της αγοράς περιορίζουν τις δαπάνες.

Η τράπεζα προέβλεπε προηγουμένως ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εισέρχονταν στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί, αλλά το ΑΕΠ αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% τον Νοέμβριο , αφού επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η επικείμενη ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο μακρά ή βαθιά όσο φοβόντουσαν προηγουμένως.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 σε -0,6%, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, πίσω ακόμη και από τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 15:19