Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει  το πρακτορείο Reuters.

Οι εξαγωγές του φυσικού αερίου από την Gazprom πέραν της ζώνης που περιλαμβάνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μειώθηκαν κατά 45,5% το 2022, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, εν μέσω της σφοδρής πτώσης των εξαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αναφέρει ότι ο όμιλος εξήγαγε 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το 2022 προς τις χώρες του «άπω εξωτερικού», όρος που χρησιμοποιείται από την Μόσχα για να περιγράψει την ζώνη πέραν των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Το 2021, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς το «άπω εξωτερικό» ανήλθαν σε 185,1 κυβικά μέτρα.

Μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από την Δύση κατά της Ρωσίας, οι εξαγωγές υδρογονανθράκων της Μόσχας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί δραστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες τη G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν επίσης στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια/βαρέλι, με στόχο την μείωση ζωτικής σημασίας εσόδων για την Μόσχα.

Σε αντίδραση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από την 1η Φεβρουαρίου την πώληση του πετρελαίου της στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν.

Για να αντισταθμίσει τις απώλειες, η Μόσχα αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης