Η «’Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ» ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, μετά την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς ύψους 57,5 εκατ. ευρώ.

Η ανακήρυξη έγινε μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης. Το e-Auction διενεργήθηκε σήμερα και, όπως αναφέρει το Ταμείο, δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας, με τη βελτιωμένη προσφορά της «’Ακτωρ Παραχωρήσεις» να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

Ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κ.λπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Για την ανακήρυξη της «’Ακτωρ Παραχωρήσεις» ως προτιμητέου επενδυτή, ελήφθη υπόψη από το ΤΑΙΠΕΔ η αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών, κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σχολιάζοντας την εξασφάλιση του έργου παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε:

«Ένα ακόμα εξαιρετικό έργο παραχώρησης προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα αυτό και την ικανότητά της να διαμορφώνει διεθνώς ανταγωνιστικές προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης καίριων υποδομών της Ελλάδας.

Το μοντέλο των έργων παραχώρησης αποδεικνύεται μία από τις βέλτιστες και πλέον αποδοτικές λύσεις για να υλοποιηθούν και στο νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία κλάδο του τουρισμού σημαντικά έργα και η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, διαθέτοντας την πιο πλούσια εμπειρία στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, εκμετάλλευση, συντήρηση και λειτουργία πολύ απαιτητικών έργων, είναι η πλέον κατάλληλη για να αναδείξει την πραγματική προστιθέμενη αξία της Μαρίνας Αλίμου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης