Εγκρίθηκε η πίστωση για τους πληγέντες αγρότες του "Ιανού"

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020, 19:37
Εγκρίθηκε η πίστωση για τους πληγέντες αγρότες του "Ιανού"

Μια «ανάσα» για περίπου 7.000 αγρότες και κτηνοτρόφους που δέχτηκαν το πλήγμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» δόθηκε σήμερα με την έγκριση πίστωσης 26 εκατ. ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί σε 6.743 αγρότες και 169 κτηνοτρόφους.

Πρόκειται μόνο για την προκαταβολή, μέχρι να εκτιμηθεί οριστικά η συνολική ζημία που έχει προκληθεί στις πληγείσες περιοχές.

Έτσι, όσον αφορά την αφορά στην αποζημίωση του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου έχει οριστεί στα 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο και 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν συνολικά 1.400.000 ευρώ. Από σήμερα Παρασκευή (30/10) ήδη τα ποσά άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Έτσι, για πρώτη φορά ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων και μόλις 18 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων οι οποίες -επίσης για πρώτη φορά- έχουν υπολογιστεί στο 100% της αξίας του ασφαλιζόμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Τα χρήματα θα καταβληθούν από το τακτικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σύνολο της αποζημίωσης αναμένεται να έχει καταβληθεί μέσα στους προσεχείς τρεις μήνες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020, 19:37