Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα επιδιώξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στη Βουλή το περιβόητο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιεί μεγάλο μέρος των προεκλογικών του εξαγγελιών και δεσμεύσεων, που αφορούν τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Οι περισσότερες διατάξεις θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όσες αφορούν την φορολογία εισοδήματος θα μετατεθούν πολύ αργότερα. Άλλες ρυθμίσεις όμως που δεν επηρεάζουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, θα έχουν άμεση εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα η ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να μετατεθεί στο μέλλον, αλλά μπορεί να ισχύσει από το φθινόπωρο.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες και από την Καθημερινή στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οκτώ βασικές παρεμβάσεις, καθώς πλείστες άλλες μικρότερης σημασίας.
Ειδικότερα :

1. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) και τον ανώτατο στο 40% (από 45%), ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.

3. Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει αρχικά τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

6. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος).
Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ.

Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

7.  Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Που θα βρεθούν τα χρήματα

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα ποσά για την κάλυψη των αλλαγών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μάλιστα, από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους εξής τομείς:

α) 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 12%. Σήμερα οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθούν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

β) 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ).

γ) 140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

δ) 140 εκατ. ευρώ από την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

ε) 100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις. Η πρόταση της Ν.Δ. βρίσκει, ωστόσο, αντίθετους τους αγρότες.

στ) 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

ζ) 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

η) 150 εκατ. ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης