Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ευχήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι η εύρυθμη έναρξη και η λειτουργία του σχολείου ήταν κεντρικός στόχος του Υπουργείου Παιδείας και αναφέρθηκε σε μία σειρά κινήσεις της κυβέρνησης για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

   Ειδικότερα, είπε ότι στα μέσα Αυγούστου ολοκληρώθηκε η παράδοση όλων των βιβλίων, ενώ στα επαγγελματικά λύκεια θα γίνει σταδιακά, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου οι μαθητές να επιλέξουν τα μαθήματα ειδικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ότι μειώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ότι τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για πρόσληψη αναπληρωτών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, έγινε η μεγαλύτερη σε αριθμό πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών – πάνω από 20000 – με πρόνοια για τη μετακίνησή τους στις περιοχές τοποθέτησης με έκπτωση 50% στα μέσα μεταφοράς.

   «Όποια νέα κενά καταγραφούν θα καλυφθούν άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, ενώ ανέφερε ότι καταγράφηκαν και τα όποια κτιριακά προβλήματα.

   Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενημέρωσε ότι έγινε εκτενής και σε βάθος συζήτηση για το κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη θάλασσα και τις εξαγγελίες για την περίκλειστη Αμμόχωστο», συνέχισε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως η ‘Αγκυρα πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης «χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στη βάση του διεθνούς δικαίου».

   «Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας εθνική επιτυχία την αντιπροεδρία του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν. «Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην πατρίδα. Η χώρα αλλάζει ταχύτητα στην ΕΕ. Είναι έμπρακτη αναγνώριση», συνέχισε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η προστασία των συνόρων και η συνολική ασφάλεια αποτελούν κεντρικές προκλήσεις για την πατρίδα και την ΕΕ.

   Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας. Είπε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους και -εγκαταλείποντας παλαιότερες πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες το βήμα της ΔΕΘ γινόταν βήμα παροχολογίας- μίλησε με 12μηνο ορίζοντα.

   «Ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να βγάζει από την πλάτη των φορολογουμένων δυσβάσταχτα βάρη», υπογράμμισε και ανέφερε σχετικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

   Είπε ακόμα ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9%. Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επαγγελματιών, ενώ συμπλήρωσε ότι μειώνονται ο φόρος επιχειρήσεων και ο φόρος στα μερίσματα.

   «Είναι μέτρα που δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά πολλές μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε και αναφέρθηκε και στην αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές.

   Συνολικά, όπως τόνισε, τα μέτρα αυτά «συμβάλλουν να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν», ενώ παρουσίασε και τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας, όπως, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

   Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα των επενδύσεων υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεμπλόκαρε σημαντικά επενδυτικά σχέδια και προσελκύει νέα που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

   Μιλώντας για το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και τις Σκουριές, είπε ότι είναι χαρακτηριστικά, αλλά όχι μοναδικά παραδείγματα. Στη συνέχεια, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα νέων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του φαρμάκου, της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών.

   Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισήμανε συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς, σχετικά με τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες, αλλά και συνολικά για τη μετακίνηση ατόμων.

   Τέλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

   «Όλοι όσοι τον αγαπήσαμε στα παραμύθια και στα αστέρια θα τον βρούμε», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης