Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξάνουν την πίεση για μια συμφωνία ορόσημο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις στη συνεδρίαση της G7 στο Λονδίνο αυτή την Παρασκευή, αναφέρει ο Guardian.

Σε επιστολή τους στον Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κάνουν λόγο για μια κρίσιμη στιγμή ώστε να επιτευχθεί ένα πλήγμα κατά του φαινομένου της φοροαποφυγής, καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία στη σύνοδο μπορεί να επιτευχθεί μετά από χρόνια αποτυχιών.

«Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα που θα ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Είναι μια προσπάθεια με πολλές απρόβλεπτες εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία» τονίζουν.

Μια συμφωνία στο Λονδίνο θα είναι το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρύτερη συμφωνία με χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20), αναφέρουν οι υπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε να ορίσουμε μια κοινή θέση σε ένα παγκόσμιο φορολογικό σύστημα στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο αυτή την Παρασκευή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργηθεί η αναγκαία ορμή για να καταλήξουμε σε μια παγκόσμια συμφωνία στην G20 στη Βενετία τον Ιούλιο».

Την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, της Γερμανίας, Olaf Scholz, της Ιταλίας, Daniele Franco, και της Ισπανίας, Nadia Calviño. Αν και η τελευταία δεν είναι μέλος της G7, ωστόσο αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

Οι συζητήσεις για τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων απέκτησαν νέα ορμή μετά την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον καθορισμό κατώτατου ορίου φορολογίας τουλάχιστον 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης