Οι νέες αντικειμενικές προκαλούν "έκρηξη" στην αγορά ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 11:10
Οι νέες αντικειμενικές προκαλούν "έκρηξη" στην αγορά ακινήτων

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε δε ότι έτσι θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Προανήγγειλε μάλιστα περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%.

«Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη» είπε.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις σε περίπου 6.000- 7.000 περιοχές και μειώσεις ή πάγωμα των τιμών σε περίπου 3.000-4.000 περιοχές. Παράλληλα εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 3.000 περιοχές που μέχρι σήμερα υποφορολογούνται.

Από την ένταξη των περιοχών αυτών θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το οικονομικό επιτελείο με στόχο να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από την αύξηση των τιμών ζώνης, ενώ σε άλλες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις κατά 8% μεσοσταθμικά.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει πως η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα οδηγούν σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες. Τονίζεται δε πως «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς».

Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να διαθέσει τα επιπλέον έσοδα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο οι υπόλοιποι φόροι αναμένεται να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που οι τιμές της εφορίας αυξηθούν, θα καταβληθεί και υψηλότερος φόρος μεταβίβασης, εκτός και αν καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια. Σημειώνεται ότι περίπου 30 φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα από τις εισηγήσεις που έχουν δοθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτουν αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα προηγούμενα χρόνια, όπως και στις πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο για κοινωνικούς λόγους.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη οδηγήσει πολλούς ενδιαφερόμενους να προβούν σε αγορά ακινήτου, κάτι που διαπιστώνεται και από τα μητρώο μεταβιβάσεων ακινήτων.

Συγκεκριμένα μόνο στον δήμο της Αθήνας οι αγοραπωλησίες διπλασιάστηκαν στο πεντάμηνο σε σύγκριση με τις μεταβιβάσεις του πρώτου τριμήνου του έτους με στόχο να καταβληθούν λιγότερα χρήματα σε φόρους.

Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών», λέγοντας ότι φέτος η χώρα θα αναπτυχθεί με 3,6%.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως υπογράμμισε, στην αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, που θα φτάσει στο περίπου 45% των εσόδων του 2019 έναντι 26% που ήταν το 2020, αλλά και στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο γ' τρίμηνο φέτος.

Συμπλήρωσε, όμως, πως το έλλειμμα θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ, διότι και το lockdown κράτησε περισσότερο, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας άγγιξαν τελικά τα 15,9 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Τέλος, στην ερώτηση «πότε θα επιστρέψουμε στα πλεονάσματα;», ο υπουργός απάντησε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2024.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021, 11:12