Με πτώση άνοιξε και συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από 14 ημέρες συνεχούς ανόδου δείχνει να θέλει να ενθυλακώσει μέρος των κερδών του, ειδικά στους τίτλους που οδήγησαν το ανοδικό σερί που όμοιο του δεν είχε υπάρξει από το 1997.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,42% στις 784,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.876,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,78% στις 498,15 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να κυριαρχούν στο ταμπλό, η αγορά δείχνει προς ώρας να διαχειρίζεται τις πιέσεις που εκδηλώνονται, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μαρτυρά ότι ακόμη και οι profit takers είναι προσεκτικοί στο μέγεθος και το εύρος των εντολών τους. Άλλωστε η διορθωτική κίνηση ήταν κάτι που λίγο έως πολύ αναμενόταν καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις για τη δοκιμασία της αντίστασης των 800-805 μονάδων.

Το ζητούμενο τώρα της αγοράς είναι μέχρι που θα φτάσει η διόρθωση και αν οι ετεροχρονισμένοι, με βάση την έναρξη της ανόδου, έχουν και τη διάθεση και τα κεφάλαια να βάλουν στοπ στους πωλητές. Η στήριξη του γενικού δείκτη εντοπίζεται στη ζώνη των 780 μονάδων, με αρκετούς τεχνικούς αναλυτές να θεωρούν ότι εκεί είναι το επίπεδο που θα κριθεί η ποιότητα των κεφαλαίων που εισήλθαν τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό, δεδομένων και των αυξημένων όγκων που πραγματοποιήθηκαν.

Την ίδια ώρα, οι μέρες που διανύουμε θα κρίνουν τη συμπεριφορά αρκετών μακροπρόθεσμων επενδυτών, καθώς από τη μία αρχίζει σήμερα η διήμερη σύνοδος Κορυφής, η οποία θα κρίνει και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης (μαζί με την έγκριση ή μη του πολυετούς προϋπολογισμού), ενώ από την άλλη αναμένεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα νέα lockdowns να σφυροκοπούν την οικονομία, τα εμβόλια να καταφτάνουν μόλις και το Brexit να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, η ΕΚΤ αναμένεται να προσθέσει 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να το παρατείνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021. Είναι, επίσης, πιθανό να προσφέρει στις τράπεζες επιπλέον εξαιρετικά φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια. Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ η Πρόεδρος Christine Lagarde θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου 45 λεπτά αργότερα.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΧΑΕ, Eurobank, Πειραιώς, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Εθνική και ΔΕΗ είναι τα μεγαλύτερα βαρίδια στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Motor Oil, Titan, Alpha Bank, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Jumbo και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Coca Cola και Σαράντης, με την Aegean να μην έχει μεταβολή και τον ΟΛΠ να μην έχει κάνει πράξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης