Έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, που δημοσιοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου και φέρει τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το απόθεμα χρέους παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας λόγω της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα πήρε μία ανάσα ρευστότητας, επειδή έλαβε την επιπρόσθετη χρηματοδότηση 12,44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF, γεγονός που θα επιτρέψει την εκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ επισημαίνει πως η καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 παρέχει στήριξη για την αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Αβέβαιο κλίμα

Η Moody’s υπογραμμίζει πως, παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2016, με τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα να είναι ορατός. Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.

Δύσκολο το 2014

Ως δύσκολο έτος περιγράφει το 2014 η Moody’s, η οποία διατηρεί αποστάσεις από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Εκτιμά ότι το 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 5% και ότι η συρρίκνωση θα εξακολουθήσει και το 2014 λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στην Ευρωζώνη, της αργής προόδου στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που περιορίζει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, αλλά και εξαιτίας των επιπτώσεων των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων στην ιδιωτική κατανάλωση.

Ωστόσο, ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ διαπιστώνει βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης