Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία κρούει εκ νέου η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα.

Επι της ουσίας η ΤτΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός διετίας στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ.

«Απαιτείται μείωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% του ΑΕΠ τη διετία 2010-2011 και στη συνέχεια κατά 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως επί σειρά ετών», τονίζει η ΤτΕ στην έκθεσή της,η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει «δίδυμο» πρόβλημα όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί η ΤτΕ.

Έχει δηλαδή τεράστιο δημοσιονομικό χρέος και υπέρογκο έλλειμμα. Ένας διπλός παράγοντας ανασφάλειας που καθιστά δύσκολη την προσπάθεια ανάπτυξης και πιο αργή την έξοδο από την κρίση.

Η ΤτΕ προτείνει την άμεση εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την σοβούσα βαθιά οικονομική κρίση- κατά την ΤτΕ- είναι το “φρένο” στα ελλείμματα και η επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1% ή και περισσότερο.

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της απασχόλησης κατά 1,5% και την εκτίναξη της ανεργίας στο 9%. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1% με 1,3% και το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα περιοριστεί στο 11% του ΑΕΠ.

Η ΤτΕ συστήνει  επίσης ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει, να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, δεδομένου ότι μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν ένα οξύτατο διαρθρωτικό πρόβλημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης