Παίζεις στοίχημα. Δεν ποντάρεις στο κουτσό άλογο. Εκτός κι αν δίνει φράγκα στην ήττα του. Στον αποκλεισμό του.

Τα λέμε σχεδόν τηλεγραφικά. Όχι πολλά λόγια. Εκκλησιάζουσες είμαστε σε σύναξη μπαρμπουτιού. Ή χαρτοπαιξίας. Κουβέντες μετρημένες. Ούτε καν. Η επικοινωνία γίνεται κωδικά. Συνθηματικά. Μουντιάλ. Ένα ακόμα στην οθόνη. Κάθε διοργάνωση του μας δίνει τα μαθηματάκια της. Κι εμείς οι καλοί μαθητές τα χωνέψαμε για τα καλά. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο επάνω ράφι δεν υπάρχει στην παγκόσμια μπάλα. Κι όμως! Ακόμα και στο επίπεδο μουντιάλ, στην τελική του φάση, παρακαλώ, κυκλοφορούν και ομάδες χαμένες από χέρι. Άδειο τραίνο πάνε, άδειο τραίνο φεύγουν. Στο καλό και τα ξαναλέμε μετά από τέσσερα χρόνια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μουντιάλ, μέσα και ομάδες που κατεβάζουν το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ομάδες που δεν πρόκειται να πάρουν βαθμό, και θα ‘ναι τρισευτυχισμένες να πετύχουν ένα γκολ τουλάχιστον. Τα βλέπουμε κάθε τετραετία.

Δεν κατηγορούμε κανέναν. Δεν καταγγέλλουμε. Δεν ζητάμε ευθύνες. Δεν παραπονούμαστε. Τι μαλακίες είναι αυτές; Η κουλτούρα των διαδηλώσεων και της αντίστασης στο… κατεστημένο είναι έξω από τη λογική του τζόγου. Απλά ο παίχτης παρατηρεί και αναλόγως ενεργεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι γιατί εμφανίζονται μέσα στις “32” του μουντιάλ και ομάδες- καφενεία. Από χώρες, μάλιστα, με προϊστορία, με παίκτες φιρμάτους στην ενδεκάδα, άρα υποτίθεται υψηλού επιπέδου, και με προπονητή έμπειρο. Κι όμως, στο γήπεδο βλέπεις ομάδα πατσαβούρα, όχι αντίπαλο αξιόμαχο, όχι απαιτητικό. Τι συμβαίνει.

Λείπει η σοβαρότητα. Αυτό είναι. Αυτή είναι η αληθινή, η χειροπιαστή προσέγγιση στο φαινόμενο. Αργεντινές και Βραζιλίες σε έκδοση μαϊμού. Μιλάμε για ποδοσφαιρομάνες με μουντιάλ κερδισμένα. Τρως στη μάπα Πολωνίες και Πορτογαλίες για λύπηση. 

Τι θα πει η απουσία σοβαρότητας. Μιλήσανε ήδη και χωρίς υπότιτλους στην οθόνη. Δεν έγινε επαρκής και ουσιαστική προετοιμασία στη φραπεδιάρικη ομάδα. Κάποιοι φοράνε την ίδια φανέλα σε ρεμπέτ ασκέρι και όπως κάτσει η δουλειά, έκατσε. Αυτό είναι το καφενείο, που λέμε. Πες το και ψησταριά, μπυραρία, ουζάδικο, δεν θα τα χαλάσουμε.

Εθνική ομάδα είναι υπόθεση της κάθε τοπικής ΕΠΟ. Όταν, λοιπόν, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είναι της πλάκας ιστορία και για γιαουρτόπιτες, τότε πιθανότατα αυτό επηρεάζει αποφασιστικά την συνεκτικότητα και την αγωνιστικότητα της ομάδας στο μουντιάλ.

Αυτή είναι η αλήθεια. Το μουντιάλ έχει και σάπιο πράμα. Άλλο αν δεν το βλέπουν κάποιοι διότι συμπαθούν την τάδε ομάδα, διότι περιμένουν αποτέλεσμα από την δείνα ομάδα.

………………………………………..

Φυσιολογική η απιστία, άνθρωποι είμαστε…, διάβασε apodytiriakias.gr

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΑΠΙΣΤΙΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΧΙ… ΑΛΟΓΑΚΙΑ | apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης