Ένας αέρας ανανέωσης πνέει τους τελευταίους μήνες στην Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, με τον θετικό αντίκτυπο να έχει γίνει ήδη αισθητός στους κόλπους της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας. Ο μόλις 46 ετών Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο, μοιάζει να είναι το ιδανικό πρόσωπο για να πετύχει συνθέσεις και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο νέος Ποιμενάρχης, αν μη τι άλλο κρίνονται ενθαρρυντικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να «οργώσει» σχεδόν ολόκληρη την αχανή ήπειρο και να βρεθεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ενορίες. Η πραότητα και η ευγένεια που εκπέμπει, σε συνδυασμό με την ηλικία του, τον βοήθησαν να φέρει γρήγορα κοντά του ακόμα και ομογενείς, οι οποίοι είχαν αποστασιοποιηθεί από την Εκκλησία. Κυρίως, όμως, φαίνεται πως διαθέτει εκείνο το σπάνιο χάρισμα, που του επιτρέπει να μιλάει στις καρδιές των νέων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπουδαιότερο απ’ όλα, ωστόσο, είναι ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν περιορίστηκε στα κηρύγματα και στα λόγια, αλλά πέρασε γρήγορα σε πράξεις και σε έργα. Έχοντας διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί μία μάστιγα στην κοινωνία της Αυστραλίας, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι εντοπίζεται εδώ στην Ελλάδα, έστρεψε τις δυνάμεις της Αρχιεπισκοπής προς την κατεύθυνση της δημιουργίας δομών απεξάρτησης, προκειμένου να αποτελέσουν καταφύγια για τα νέα παιδιά και για τις οικογένειές του.

Πρόσφατα, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση κέντρου αποτοξίνωσης ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Μελβούρνης, ενώ λίγες μέρες αργότερα προανήγγειλε τη δημιουργία αντίστοιχης δομής και στην πρωτεύουσα Σύδνεϋ.

Αναμφίβολα, τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες απαντούν στις σύγχρονες και ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες, αναβαθμίζουν τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής ως στυλοβάτη της ελληνικής ομογένειας της Αυστραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης