ΠΚ

Χρησιμοποιούν τα δικά μου λεφτά για να επιδοτήσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που αφήνουν ανέγγιχτα τα υπερκέρδη που συσσωρεύουν οι πάροχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της επισημοποίησε μια ιστορική απάτη. Προκειμένου να ελέγξει το επερχόμενο κύμα αγανάκτησης λόγω των πρωτοφανών αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, αλλά και της δυσεξήγητης πληθωριστικής πίεσης, η οποία ντε και καλά είναι εισαγόμενη και μόνον, αποφάσισε να επιδοτήσει τα νοικοκυριά με 2 δισ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή από τα δημόσια έσοδα. Δηλαδή από τους δικούς μου και τους δικούς σας φόρους.

Πανέξυπνο. Μόνον το επιτελικό κράτος του σημερινού πρωθυπουργού θα μπορούσε να το σκεφτεί. Αντί να φορολογήσει ή να θέσει πλαφόν στα υπερκέρδη των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφουν πρωτοφανή έσοδα εν μέσω πρωτόγνωρης κρίσης, η κυβέρνηση επιδοτεί την κιλοβατώρα με δικά μας χρήματα, αφήνοντας τους γνωστούς επιχειρηματίες της ομόσταβλης ελίτ, αλλά και τη ΔΕΗ, να συσσωρεύουν πλούτο χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Ουκρανίας ως το απόλυτο και βολικότατο άλλοθι «διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» αρχαιοελληνιστί.  

Είναι η ίδια κυβέρνηση η οποία αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο όπως έπραξε η Γερμανία. Είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία επιδοτεί τα καύσιμα με το Fuel Pass αντί να μειώσει τη φορολογία σε αυτά (για να διατηρήσει την πηγή κρατικών εσόδων). Είναι η ίδια κυβέρνηση που αρνείται να ελέγξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιμένοντας ακόμη και εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης να ιδιωτικοποιεί τμήματα του οικοδομήματος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Αυτά όταν η Γαλλία, ως γνωστόν, εθνικοποίησε εκ νέου την EDF. Τη γαλλική ΔΕΗ δηλαδή, αντιλαμβανόμενη πως σε τέτοιες εποχές δεν μπορείς παρά μόνον μέσω της κεντρικής εξουσίας να ελέγξεις τους μηχανισμούς παραγωγής και εμπορίας της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και καλά τον Σεπτέμβριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε στο ταμείο 2 δισ. για να επιδοτήσει το ρεύμα. Τι θα κάνει τους επόμενους μήνες; Πού θα βρει άλλα δύο δισεκατομμύρια; Και τους μεθεπόμενους μήνες; Πώς θα βρει 12 δισ. που χρειάζονται για επιδοτήσεις κατά το επερχόμενο χειμερινό εξάμηνο; Και πώς θα επιδοτήσει με επιπλέον κρατικά έσοδα το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου και μετά; Με ποιο μαγικό ραβδί ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα του επιτρέψει αυτή τη σπάταλη, ανορθολογική και κυρίως απατηλή επιδοματική πολιτική; Μια πολιτική που ασκείται πάντα με τα λεφτά των φορολογουμένων και όχι των ολιγαρχών ή της «κυβερνώσας επιχειρηματικής ελίτ», για να το πούμε κομψά.

Είναι φανερό πως δεν διαθέτει τα περιθώρια άσκησης της ίδιας πολιτικής εσαεί. Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θα προσφύγει σύντομα στις κάλπες, και όχι μόνον λόγω του MaximouGate.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης