Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Οι νέοι «τεχνίτες» του «αρχαίου» σιταριού βρίσκονται στην Απουλία, και συγκεκριμένα στο Ρουτιλιάνο. Πρόκειται για ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα από το Μπάρι όπου δύο θαρραλέες γυναίκες επιχειρηματίες, η Μαριάννα και η Κιάρα, αποφάσισαν να παράγουν ποιοτικό αλεύρι με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1850, πριν τη γέννηση του κυλινδρόμυλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιδέα δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολυάριθμων ασθενειών που συνδέονται με τις δυσανεξίες στο αλεύρι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών και των πεπτικών δυσκολιών», λέει στο Zougla.gr η Μαριάννα Περνιόλα.

«Και έτσι αποφασίσαμε να φυτέψουμε αρχαίους σπόρους και να καλλιεργήσουμε εκτάσεις στην περιοχή Κασάνο Μούρτζε», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιχείρηση των δύο Ιταλίδων, καλλιεργεί και επεξεργάζεται μια πολύ αρχαία ποικιλία σιταριού. Η εταιρεία συνεργάζεται πλέον με το Πανεπιστήμιο του Μπάρι και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών για να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες που δεν μπορούν πλέον να φάνε ζυμαρικά και ψωμί με παραδοσιακά άλευρα.

Το σιτάρι παραδίδεται σε δέματα πέντε τόνων συσκευασμένα σε κενό αέρος, προκειμένου να αποφευχθούν η μούχλα και τα παράσιτα, στα οποία μπορεί να οφείλονται ορισμένες δυσανεξίες.

«Είμαστε μια εταιρεία που δεν χρησιμοποιεί λιπάσματα και βασίζεται μόνο στη βροχή» λέει η Μαριάννα, προσθέτοντας: «έχουμε δύο μεγάλες περιουσίες: προερχόμαστε από δύο απλές οικογένειες που πάντα δούλευαν σκληρά και πίστευαν σε ένα σχεδόν αδύνατο έργο».

Στην πραγματικότητα, για να παραχθούν ψωμί, ζυμαρικά και μπισκότα από αυτά τα πολύτιμα αλεύρια, χρειάζεται πολλή υπομονή και πολλή δουλειά, ενώ τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ χαμηλά.

«Δεν γίνεσαι πλούσιος, αλλά προσφέρεις μια υπηρεσία στην κοινότητα , ειδικά σε εκείνους τους ανθρώπους, -που δυστυχώς γίνονται όλο και πιο πολοί- , οι οποίοι έχουν προβλήματα με τη διατροφή τους», επισημαίνουν οι επιχειρηματίες.

Μόνο στην Ιταλία υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 ασθενείς με  κοιλιοκάκη, 145.759 γυναίκες και 60.802 άνδρες. Επίσης το ένα τέταρτο των τροφίμων στον κόσμο είναι μολυσμένο με μυκοτοξίνες.

Σήμερα η επιχείρηση των δύο γυναικών  είναι ένα παράδειγμα μιας βιώσιμης εταιρείας που κάνει μια κυκλική οικονομία: δεν καλλιεργεί γη με βιομηχανικό τρόπο, δεν παράγει απόβλητα και επενδύει στην υγεία των καταναλωτών .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης