Πώς αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας γάτας που βρίσκεται σε οίστρο και πώς μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα αυτή την κατάσταση;

Ο όρος «οίστρος» αναφέρεται στο πότε μια γάτα (ή σκύλος) είναι έτοιμη να ζευγαρώσει και να κατά συνέπεια, να γίνει μητέρα. Για τις γάτες, αυτός ο φυσικός κύκλος αρχίζει περίπου στην ηλικία των 5 έως 10 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, το ισχυρό, φυσικό ένστικτό του ζευγαρώματος θα τις κάνει να προσπαθήσουν να συνευρεθούν με οποιαδήποτε γάτα του αντίθετου φύλου που βρίσκεται κοντά τους, ακόμα και αν είναι αδέρφια.

Σημάδια και συμπτώματα που παρουσιάζει μια γάτα σε οίστρο

Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η γάτα σας για να ξέρετε πως θα τη φροντίσετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γάτα αρχίζει να:

βγάζει αστείους ήχους

γίνεται πιο ανήσυχη

σέρνεται χαμηλά στο έδαφος

είναι πιο στοργική με ανθρώπους, αντικείμενα και άλλα ζώα

περιποιείται την ευαίσθητη περιοχή της πιο συχνά

δραπετεύει σε εξωτερικούς χώρους

παίρνει τη στάση ζευγαρώματος (ανασηκωμένο πίσω μέρος, ουρά στο πλάι)

ουρεί για να σημαδέψει την περιοχή με τη μυρωδιά της

έχει χαλαρή διάθεση

Σε περίπτωση που δείτε τη μη στειρωμένη ψιψίνα σας να νιαουρίζει, να γκρινιάζει ή να κλαίει, να περπατάει αστεία, να τρίβεται πάνω σε σας και τα έπιπλά σας ή να φροντίζει ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της, πιθανότατα βρίσκεται σε οίστρο.

Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα σε οίστρο:

Κρατήστε τη γάτα σας μακριά από τις αρσενικές.
Αφήστε τη να καθίσει σε μια ζεστή πετσέτα ή ένα ηλεκτρικό μαξιλάρι/ κουβέρτα.
Δοκιμάστε το catnip, το γατόχορτο που αγαπάνε οι γάτες μας.
Χρησιμοποιήστε συνθετικές φερομόνες γάτας
Κρατήστε την άμμο της καθαρή
Παίξτε με τη γάτα σας

 

Πώς να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι να στειρώσετε το κατοικίδιό σας αμέσως μόλις φτάσει στην ηλικία της σεξουαλικής ωριμότητας. Αν έχετε και αρσενικές γάτες, θα τις στειρώσετε και αυτές για να μη ζευγαρώσουν με αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς σας.
Φυσικά, η στείρωση πρέπει να γίνεται πάντα έναν μήνα μετά από τον κύκλο του οίστρου, γιατί διαφορετικά η γάτα μπορεί να έχει έντονη αιμορραγία και να κινδυνέψει με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία της.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του οίστρου:

Στειρώστε το αιλουροειδές σας πριν από τον πρώτο κύκλο του οίστρου.
Παρακολουθήστε το ζώο σας με τη βοήθεια ενός GPS.
Εάν είναι δυνατόν, διαχωρίστε τις αρσενικές και τις θηλυκές γάτες στο σπίτι σας αν βρίσκονται σε οίστρο.
Μην την αφήνετε να βγαίνει έξω αν είναι στον κύκλο της.
Δημιουργήστε μια περίφραξη στην αυλή σας για να μπορεί να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο με ασφάλεια και συγχρόνως να προστατεύεται από άλλες γάτες.

Πλέον ξέρετε τα πάντα γύρω από τον οίστρο της γάτας και τις αλλαγές που βιώνει οργανισμός της κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι να τη κρατάτε προστατευμένη από άλλες αρσενικές και μόλις σας πει ο κτηνίατρος να τη στειρώσετε.

Με τη κατάλληλη φροντίδα θα έχετε ένα τρισευτυχισμένο και υγιέστατο γατάκι να σας νιαουρίζει και να σας μοιράζει άφθονες στιγμές γέλιου και ξεγνοιασιάς

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης