Η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη για τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017, 21:36
Η ανάρτηση του Στ. Θεοδωράκη για τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης
Με μια ανάρτηση,  στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για αρχηγός της Κεντροαριστεράς Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την επίσκεψή του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης δίνοντας μάλιστα και κάποια ιστορικά στοιχεία. Ο κ. Θεοδωράκης έγραψε:


"Τον Εύοσμο παλιά τον έλεγαν Αλωνότοπο, γιατί είχε πολλά αλώνια. Και το ’22 ήρθαν οι Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου - όσοι γλύτωσαν - να ξεκινήσουν μια νέα ζωή πλάι στους 217 Έλληνες χωρικούς του Αλωνότοπου. Έτσι μεγάλωσε ο Εύοσμος και σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Και το πρωί της 26η Οκτωβρίου - ημέρα διπλής γιορτής, από τη μια ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος και από την άλλη η απελευθέρωση της πόλης στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο – βρέθηκα στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου. Μόλις άδειασε ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου δόθηκε το σύνθημα για την κατάληψη της πλατείας. Ζευγαράκια, οικογένειες, γυναικοπαρέες, αντροπαρέες. Και παντού παιδιά! Ο Εύοσμος είναι ένας από τους πιο νεανικούς δήμους της χώρας, μέσος όρος ηλικίας τα 35 χρόνια. Μεγάλη ανεργία αλλά και ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πέρασα δύο γεμάτες ώρες στην πλατεία, από καφέ σε καφέ. Υπήρχαν στιγμές που με βομβάρδιζαν με ερωτήσεις και άλλες που με άκουγαν με προσοχή. Χωρίσαμε με χαμόγελα. Στο δρόμο για το αεροδρόμιο και την Αθήνα σκέφθηκα ότι δικαίως η πόλη φέρει αυτό το όνομά. Ήταν ένα από τα λίγα «υπάρχοντα» που κουβάλησαν οι ξεριζωμένοι. Έτσι έλεγαν το προάστιο τους την Σμύρνη. Κουκλουτζά, δηλαδή «εύοσμον άνθος»" 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017, 21:53