Ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη η συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης

Ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη η συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης
Να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι, και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη σημερινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, στις 10.00.

Κατά την ενημέρωση του προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης.

Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του προέδρου της Βουλής προς τη Διάσκεψη των Προέδρων θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ώστε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι νωπή και παρέπεμψε στην υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου, όπως διευκρίνισε, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

«Πριν από μία ώρα μού έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Γι' αυτό, η πρότασή μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο (σ.σ.: σήμερα) στις 10.00 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά στη συζήτηση για την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μη γίνει», λόγω της αλλαγής στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 06:32