«Η θεοποίηση του πολιτικού κόστους με τη λογική της εξάρτησης της εξουσίας από την ψήφο των πολιτών, αυτό το οποίο οδήγησε στην ευνοιοκρατία, στη ρουσφετολογία, στην παντελή έλλειψη αξιοκρατίας, η οποία ενίσχυσε στο υποσυνείδητο του Έλληνα, ίσως και εξαιτίας της Τουρκοκρατίας, τη βαθιά και απόλυτη αμφισβήτηση της εξουσίας του Κράτους. Το κράτος δε, κατά τη διάρκεια αυτών των 200 ετών, έκανε ότι μπορούσε για να ενισχύσει αυτή την αμφισβήτηση την οποία οι πολίτες είχαν έναντι του κράτους» ανέφερε, μεταξύ των άλλων, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του Economist Events «Ελλάδα 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης», η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όποτε υπήρξε διχασμός στη χώρα μας τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά» είπε η κα. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Ο βαθύς διχασμός για τα μνημόνια-αντιμνημόνια τσάκισε την ελληνική κοινωνία. Εκεί βρεθήκαμε πράγματι στο δημοψήφισμα χωρισμένοι στα δυο. Εκεί συγκρούστηκαν όχι πολιτικές, αλλά νοοτροπίες, πιστεύω, αξίες. Το τέλος όμως αυτής της φρικαλέας διαδικασίας, έπειτα από αυτά τα χρόνια τα οποία περάσανε, είχε σαν αποτέλεσμα μια διαφορετική κοινωνία από εκείνη την κοινωνία η οποία συγκρούστηκε. Είναι μια κοινωνία με διαφορετική αυτογνωσία από εκείνη που ήταν το 2015».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Η ελληνική κοινωνία σήμερα δεν έχει χάσει την αμφισβήτηση έναντι του κράτους, αλλά από την άλλη μεριά έχει μια διαφορετική συναίσθηση της πορείας του λαού μας και έχει την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα και να προχωρήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο προς τα μπρος» συνέχισε η κα. Μπακογιάννη και κατέληξε: «Μπορούμε μετά την αυτογνωσία αυτών των 200 ετών να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί, εάν καταφέραμε από μια επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μπορέσαμε να γίνουμε η ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης