«Γειά σας και αντίο»: Με αυτές αυτές τις λέξεις επέλεξε το Politico να συνοψίσει το επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη 17/11, με υπαιτιότητα της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη χώρα.

Σύμφωνα με το Politico η διπλωματική αυτή ανατροπή «πιθανότατα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Τρίπολης». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στις επαφές που είχε στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα αρχίσει συνομιλίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης, που θα προκύψει από τις εκλογές». Φρόντισε, δε, να υπενθυμίσει ότι «η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης μία υποχρέωση έχει: να οδηγηθεί σύντομα η Λιβύη σε εκλογές, κάτι που δεν το πράττει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λιβύη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, και τον επαναστάτη στρατάρχη Χαλίφα Χατάρ, ισχυρό άνδρα της Ανατολής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Το Politico συνεχίζει γράφοντας ότι «η Τουρκία, ο παραδοσιακός εχθρός της Ελλάδας, έχει στενούς δεσμούς με το GNA, και η Άγκυρα της έχει προμηθεύσει εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας στην αποτροπή της εκστρατείας του Χάφταρ να καταλάβει την πρωτεύουσα».

Το δημοσίευμα του Politico υπενθυμίζει ότι τον περασμένο μήνα, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της λιβυκής ακτής – χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται.

«Σε αυτό το ταξίδι, ο κ. Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα. Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία».

Το άρθρο του Politico συνεχίζει: Ο Δένδιας χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε η Μανγκούς.

«Γρήγορα, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου, δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει» περιγράφει το Politico.

Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος. «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, το αεροπλάνο του Δένδια έπρεπε να περιμένει περίπου μία ώρα στο διάδρομο πριν κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει: «Σε μια αιφνιδιαστική κατάσταση… ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση», ανέφερε το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «λυπάται αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης