Καταπέλτης ήταν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, κατά πάντων, στην εισηγητική του ομιλία, στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αιδηψό.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε τη φωτιά μόνοι μας» είναι ο τίτλος που έβαλε ο Φάνης Σπανός για την καταστροφική πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, καταγγέλλοντας ότι τα επίγεια μέσα «είχαν εντολή μη κατάσβεσης». Ωστόσο στη συνέχεια έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις λέγοντας ότι «καμία πυροσβεστική στον κόσμο δεν έχει βούληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατηγόρησε ευθέως όσους είχαν την ευθύνη αντιμετώπισης των πυρκαγιών ότι υποτίμησαν το φαινόμενο και δεν έδωσαν προτεραιότητα στην Εύβοια, αφήνοντάς την να καεί από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο.

Επιτέθηκε στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να αναζητηθούν οι ευθύνες, όχι για εκδικητικούς λόγους, αλλά για να δικαιωθούν οι πληγέντες.

Θέλοντας να τονίσει το μέγεθος της ασυνεννοησίας με τον αρμόδιο υπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήξερα ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη χρειάζεται να παρεμβληθεί μία κάμερα, αλλά κι αυτό ενδεχομένως έγινε απαραίτητο…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την εισήγησή του τονίζοντας ότι «κανένα Αιολικό Πάρκο δεν έχει θέση στην καμένη γη».

Αυτά και πολλά ακόμα σκληρά λόγια είπε έξω από τα δόντια ο Φάνης Σπανός τα οποία μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

«Διόρθωσε» στη δευτερολογία

Στη δευτερολογία του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας προχώρησε (άγνωστο για ποιο λόγο) σε διορθωτική τοποθέτηση σε σχέση με τα περί «εντολής μη κατάσβεσης».

Δείτε το βίντεο

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φ. Σπανός αποκάλυψε όσα ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κουκουλώσει

Δριμεία κριτική ασκεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, με αφορμή τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ζαχαριάδης, ο κ. Σπανός δήλωσε τα ακόλουθα: «Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν. Είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο».

«Οι δηλώσεις του κ. Σπανού προκαλούν ανατριχίλα και ΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση, να δώσει εξηγήσεις, να αποδώσει ευθύνες. Σε συνέντευξή του πριν από μία βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για λάθη και ευθύνες. Δεν μας είπε και δεν έδειξε ποια ήταν τα λάθη και ευθύνες για δέκα μέρες. Ζήτησε συγγνώμη… Για ποιο πράγμα επίσης δεν μας είπε! Ο κ. Σπανός ομολόγησε αυτά που προσπαθεί με μεθοδικότητα και σχέδιο να κουκουλώσει ο κ. Μητσοτάκης» τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί μόνο για τις κάμερες και όταν υπάρχουν κάμερες, μετά εξαφανίζεται και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους, μόνους και ανασφαλείς. Η πολιτική ευθύνη δεν είναι αφηρημένη, στις δημοκρατίες πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις αλλιώς είναι κενή περιεχομένου επικοινωνιακή φωτοβολίδα και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών» συμπληρώνει. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης