Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ επανέλαβε πως τα κονδύλια που έχει διαχειριστεί το ΥΠΕΘΑ έχουν ελεγχθεί συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε: «Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον έλεγχο των κονδυλίων με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Κωσταράκου, ο οποίος μίλησε για 1,6 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι για μέχρι το 2021. Δόθηκαν απαντήσεις και από τον κ. Βίτσα, δηλαδή τι κονδύλια έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει. Ως προς το σκέλος των κονδυλίων που διαχειρίστηκε το ΥΠΕΘΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες συμβάσεις και είναι συγκεκριμένος ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκαν. Από την ώρα που ανέλαβα καταφέραμε σε ταχύτατο χρόνο, με τη συνεργασία της διαχειριστικής αρχής, να προχωρήσουν οι συμβάσεις που αφορούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας. Το ίδιο ισχύει και για τη σίτιση και τη διόρθωση γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν σε ορισμένα ΚΥΤ. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που να αφορά το σύνολο της διαχείρισης. Το αν έχει γίνει κάποιο λάθος στην όποια διαδικασία, αυτό είναι άλλο πράγμα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για διαδικασίες οι οποίες είναι πάρα πολύ αυστηρές. Υπάρχει έλεγχος ο οποίος γίνεται πάντα και συστηματικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ακόμα, πως το ΥΠΕΘΑ δεν έχει σχέση με τα ποσά που διατίθενται στις ΜΚΟ από την ΕΕ, αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν βρεθεί παρατυπίες και έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Ρήγας δήλωσε πως: «Στο προσφυγικό ως ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να μην επικρατήσουν στην ελληνική κοινωνία οι απόψεις της Χρυσής Αυγής. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχαμε τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι μια απάντηση στην ακροδεξιά ατζέντα που μπαίνει στην Ευρώπη και η οποία υιοθετεί την επικίνδυνη αντίληψη της προώθησης των ακροδεξιών απόψεων για να μην ενισχυθούν τα κόμματα της ακροδεξιάς. Θεωρούμε ότι έχει σημασία να χτυπηθούν οι διακινητές, να εξευρωπαϊστούν οι διαδικασίες ασύλου και κυρίως να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές, να σταματήσουν δηλαδή οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι».

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε, ακόμα, πως τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων διατήρησαν το αξιόμαχο τους σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, προσφέροντας παράλληλα τεράστιο κοινωνικό έργο και πως μέχρι το τέλος του έτους θα πάρουν τα αναδρομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης