Σόιμπλε: Ούτε σεντ προκαταβολή στην Ελλάδα!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 16:48


«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, και τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα»«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και υποστήριξε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος.

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ενόψει, πάντως, της ψηφοφορίας, μεθαύριο, στο γερμανικό Κοινοβούλιο συνεχίζονται οι αντιδράσεις από βουλευτές, κυρίως των συντηρητικών κομμάτων. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Rheinische Post, περίπου εξήντα βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Βόλγκανγκ Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι «Το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Αυστηρή γραμμή από την Μέρκελ

Λίγο νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε «σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Εurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της Ελλάδας θα παραμείνει απαιτητικός».

Ωστόσο, είπε πως, «αξίζει να παλέψει κανείς για αυτόν τον δρόμο διότι πρόκειται για το ευρώ».

«Η Αθήνα δεν αποφασίζει μόνη της για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Ο εκπρόσωπος του Yπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

«Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης»Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος, Μάρτιν Γέγκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα».

«Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης» πρόσθεσε ο Γέγκερ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια να τεθεί ζήτημα απομείωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση και ακατανόητη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται σίγουρος ότι δεν θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, παρά το mail Βαρουφάκη και την ίδια ώρα, o βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κωστής Δαμαβολίτης, προαναγγέλλει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων δηλώνοντας μάλιστα: Αυτό που πήρε η Κυβέρνηση δεν με ικανοποιεί, οπότε ασκώ κριτική.

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015, 17:10