Στα μνημόνια εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το βράδυ της Πέμπτης υπογραμμίζοντας πως δεν είναι όλα ίδια. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης μάλιστα έκανε ειδική στα νέα μέτρα επιμένοντας ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, πως εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τα μέτρα τα οποία ζητεί το Ταμείο δεν έχουν λόγω ύπαρξης και τόνισε: «Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία».
«Δεν είναι ίδια τα μνημόνια 1 και 2 που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και έκρηξη της ανεργίας με τον πολιτικό συμβιβασμό που έγινε τον Ιούλιο του 2015», σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, υπογραμμίζοντας πως αν συγκρίνει κανείς τα πρώτα δύο ελληνικά προγράμματα με το τρίτο πρόγραμμα «πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα».
«Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, με μέτρα που δεν θα επιλέγαμε αν δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας» εξήγησε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα τεθούν επί τάπητος η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ζήτημα του χρέους, ενώ συμπλήρωσε πως «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ρύθμιση του χρέους, αλλά και ότι η Γερμανία εκτιμά πως δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του Ταμείου, η ρύθμιση του χρέους είναι μονόδρομος».
Κλείνοντας κ. Τζανακόπουλος διαμήνυσε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, είναι άμεσα να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

