Εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλονίκη, μόλις τελειώνουν τα σχολικά τους καθήκοντα, συναντιούνται με φίλους τους και «ψήνουν» μια θεατρική παράσταση, την οποία θα …«ξεφουρνίσουν» την επόμενη εβδομάδα στο Θέατρο Σοφούλη. Πρόκειται για τη θεατρική ομάδα «Artοποιοί», που είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη μαύρη κωμωδία «Βάστα Πατέρα» σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα.

Η υπόθεση αφορά έναν πλούσιο άντρα που έπαθε εγκεφαλικό και όταν οι γιοι του σπεύδουν στο εξοχικό τους να τον επισκεφτούν, διαπιστώνουν ότι έχει παντρευτεί τη γυναίκα που τον φροντίζει. Τότε βάζουν μπροστά ένα σχέδιο προκειμένου να την …εξολοθρεύσουν ώστε να μην κληρονομήσει την περιουσία του, αλλά αυτό που καταφέρνουν είναι να βγάλουν όλους τους άλλους από τη μέση, εκτός από την ίδια, την ώρα που συμβαίνουν διάφορα κωμικά σκηνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομάδα απαρτίζεται κυρίως από εκπαιδευτικούς, όχι όμως αποκλειστικά, και όλοι μας έχουμε στο παρελθόν ασχοληθεί συστηματικά με το θέατρο. Είμαστε ουσιαστικά μια παρέα ανθρώπων που αγαπά το θέατρο, που ταιριάζει η αισθητική μας πάνω σ’ αυτό και στον τρόπο που το προσεγγίζουμε, και υπήρξε μία ιδανική συγκυρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι σχετικό», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Καπελέρης, διευθυντής σχολείου στα Πεύκα και μέλος των …Artοποιών.

Στον δρόμο τους βρέθηκε ένας άνθρωπος, τον οποίο -όπως αναφέρει, εκτιμούν πάρα πολύ καλλιτεχνικά· η ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και ιδιοκτήτρια χώρου θεάτρου Παυλίνα Χαρέλα, η οποία υποστήριξε την προσπάθειά τους τόσο σκηνοθετικά, όσο και από άποψη παραγωγής, με αποτέλεσμα το πρώτο τους θεατρικό εγχείρημα να πάρει «σάρκα και οστά».

«Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ερασιτεχνικές ομάδες, αφού έχω την αντίστοιχη εμπειρία με μια άλλη ομάδα που δουλεύω μαζί της επί 12 χρόνια. Οι Artοποιοί είναι αφοσιωμένοι, με προσέχουν σε ό,τι τους λέω, περάσαμε πάρα πολύ όμορφα όλο αυτό το διάστημα και ελπίζω να διαρκέσει η συνεργασία μας επίσης πολλά χρόνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παυλίνα Χαρέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα ξεκίνησε τις πρόβες πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ το τελευταίο διάστημα -καθώς πλησιάζει η πρεμιέρα της παράστασης, έχουν κορυφωθεί. «Με αυτές τις ομάδες μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύουμε κωμωδίες, γιατί είναι όλοι τους εργαζόμενοι, έχουν το άγχος τους από τις πρωινές τους δουλειές και με την κωμωδία, παρόλο που είναι πιο δύσκολη ως είδος, το χαιρόμαστε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των προβών, αφού υπάρχει και η χαρά του κειμένου. Φανταστείτε να είχα αυτή την ομάδα και να δουλεύαμε δράμα… Θα περνούσαμε …δράμα», λέει η κ. Χαρέλα χαριτολογώντας.

«Για εμάς είναι διασκέδαση, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, γελάμε επίσης πολύ, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο του να είμαστε αποτελεσματικοί για αυτό που θα προκύψει. Στις πρόβες πηγαίνουμε με χαρά, είναι για μας μία ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να υπάρξει μία διάδραση μεταξύ μας, αλλά και να αποφορτιστούμε», λέει ο κ. Καπελέρης.

Αυτή την πληρότητα που προσφέρει το θέατρο μάλιστα, επιχειρεί να την αξιοποιήσει και προς όφελος των μαθητών του σχολείου που διευθύνει. «Η θεατρική παιδεία είναι κάτι στο οποίο τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου, δίνουμε μεγάλη σημασία, διότι θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος όπου μπορούν να εκφραστούν όλα τα παιδιά, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν παιδιά τα οποία ίσως στο βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και της θεατρικής αγωγής όμως απελευθερώνονται και αποκτούν αυτοπεποίθηση, κάτι που αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο στην εκπαιδευτική διαδικασία», επισημαίνει ο κ. Καπελέρης.

Στην παράσταση «Βάστα Πατέρα» παίζουν ακόμη οι Μαρία Γερονικολάου, Ελίζα Ισαακίδου, Σάκης Καστάνης, Σεμέλη Κουκλιάτη και Μαρία Τακίδου. Ανεβαίνει στο θέατρο Σοφούλη την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 21:00 και την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 20:00.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης