Η Ελληνίδα ηθοποιός, περφόρμερ και σκηνοθέτις Ραφίκα Σαουίς υλοποιεί την «Europeana», την καλλιτεχνική της πρόταση για την οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Ίψεν, καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας (διεθνής υποτροφία Ibsen Scholarship), μέσα από μία σειρά εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν στις 23,24,25 και 26 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Πυρήνας της μουσικής παράστασης αποτελεί το έργο του Ερρίκου Ίψεν ο «Μικρός Έγιολφ», στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη. Στο αστικό δράμα του Νορβηγού δραματουργού οι γονείς του Έγιολφ αρνούνται να δεχτούν ότι ο γιος τους έμεινε παράλυτος. Αυτή η παραδοξότητα που θα κατευθύνει, τραγικά, τις εξελίξεις είναι συνέπεια της ενοχής τους, επειδή η αναπηρία του παιδιού προκλήθηκε από δική τους αμέλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίκεντρο του έργου αποτελούν οι 150 καταγεγραμμένες αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που συνέλεξε η Ραφίκα Σαουίς. Οι ελπίδες και τα όνειρα αυτών των μικρών σύγχρονων «Οδυσσέων» που διέσχισαν εμπόλεμες και αφιλόξενες περιοχές εφάπτονται με το έργο του Ίψεν, το οποίο αφορά μια παιδική τραγωδία, αλλά αποτελεί και ένα δοκίμιο σχετικό με τις έννοιες της ενοχής και του ελέους.

Οι εμψυχωτές του Έγιολφ στην «Europeana» είναι έφηβοι-μέλη διαφορετικών κοινοτήτων οι οποίοι καταθέτουν τα όνειρά τους και κατά συνέπεια τα μοιράζονται.

Η σύνθεση της μουσικής είναι του Σταύρου Γασπαράτου, ενώ εξέχοντα ρόλο έχει και η διαπολιτισμική χορωδία της Polyphonica, η οποία θα λειτουργήσει ως ο κεντρικός κρίκος στον οποίο θα ενσωματωθούν στο έργο οι κοινότητες εφήβων που φοιτούν σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», με την συμμετοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που φιλοξενούνται στις δομές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι η διαδικασία υλοποίησης της παράστασης να συντελέσει στη δημιουργία μίας παράλληλης πλατφόρμας διασύνδεσης των εφήβων έτσι ώστε παιδιά με διαφορετικές καταβολές να διαμορφώσουν έναν κοινό τόπο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και εντέλει να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

Αυτό το διάστημα δημιουργείται η πλατφόρμα, στην πλήρη διάσταση της οποίας θα συμμετέχουν 80 έφηβοι υπό την καθοδήγηση των συντελεστών της παράστασης (Ραφίκα Σαουίς, Σταύρος Γασπαράτος, Αντώνης Βολανάκης, Γιάννης Καρούνης, Δάφνη Αντωνιάδου, Μυρτώ Τίκωφ, Έλσα Κούντιγκ, Γιώτα Αργυροπούλου Λείλα Εφτετάχι, Μάζντ Σαγιέντ). Επίσης ενεργό ρόλο έχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως η Βρετανίδα Nancy Medina, η οποία τιμήθηκε πέρυσι με τη διάκριση του Royal Theatrical Support Trust αφιερωμένη στον Sir Peter Hall και η οποία απονέμεται σε ανερχόμενο σκηνοθέτη.

Η Medina θα συμμετάσχει στη «Europeana» με 30 έφηβους-μέλη της βρετανικής ομάδας από το Μπρίστολ «Boomsatsuma» που προσφέρει σε νέους τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των τεχνών. Επίσης η Αμερικανίδα κωμικός Jessica Mitolo, μέλος της ομάδας Second City Chicago, έχει ενταχθεί με δική της πρωτοβουλία στο πρόγραμμα της «Europeana».

Το πρώτο εργαστήριο του Φεβρουαρίου αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ της Ελλάδας (Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Lineculture σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μιχάλη Αργυρού) και της Νορβηγίας («Ibsen Awards»). Θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το οποίο και υποστηρίζει τη δράση και τη παράλληλη δημιουργία μιας αυτοτελούς πλατφόρμας διασύνδεσης εφήβων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες, όπως και την Ασφαλή Ζώνη (Safe Zone) ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ εντός της Ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης