Εγκαινιάστηκε το Μορφωτικό Kέντρο της Τσεχικής πρεσβείας στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 22:23
Εγκαινιάστηκε το Μορφωτικό  Kέντρο της Τσεχικής πρεσβείας στην Αθήνα
Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες το Μορφωτικό Κέντρο της Τσεχικής  πρεσβείας στην Αθήνα και γίνεται  το 24ο γραφείο  κατά σειράν στην αλυσίδα των CC, της επιδοτούμενης οργάνωσης του τσεχικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στα εγκαίνια παρέστησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και της πολιτικής όπως ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jan Bondy, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, η υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Lukáš Kautský, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μάρκος Μπόλαρης, ο διευθυντής τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Τσεχίας Martin Košatka, ο πληρεξούσιος υπουργός Α’ Πέτρος Παναγιωτόπουλος, η Lucie Kuligová-Μανωλοπούλου, διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθηνών κ.ά. Mεταξύ των πολλών συμμετεχόντων ήταν οι πρέσβεις άλλων χωρών όπως επίσης οι εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και της EUNIC.


Ο κύριος στόχος του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας είναι να κεντρίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την Τσεχική Δημοκρατία, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες, όχι μόνο τουρίστες, αλλά και φοιτητές που ψάχνουν ενδιαφέροντα πεδία σπουδών καθώς και άτομα που αναζητούν την δυνατότητα απασχόλησης.Ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα Jan Bondy τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς το τσεχικό Κέντρο της Αθήνας θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας της χώρας μας και στην παροχή πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου ή του πολιτισμού και συνέχισε λέγοντας: « Η ανάπτυξη διαλόγου και η δημιουργία μιας θετικής αντίληψης της Τσεχικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό στον 21ο αιώνα είναι θεμελιώδους σημασίας και τα Τσεχικά Κέντρα συμβάλλουν σε αυτό σημαντικά. Χάρη στη μακροχρόνια συμμετοχή στη δημόσια διπλωματία και στην παρουσίαση της χώρας μας ως σύγχρονης και φιλοευρωπαϊκής, κέρδισαν τα Τσεχικά Κέντρα τη θέση ενώς αναντικατάστατου και αξιόπιστου εταίρου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε 24 μητροπόλεις σε 3 ηπείρους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Τσεχικών Κέτρων κ. Ondřej Černý, τόνισε ότι το άνοιγμα του Τσεχικού Κέντρου στην Αθήνα απαντά στο μεγάλο ενδιαφέρον για τον τσεχικό πολιτισμό στην Ελλάδα.
Tα εγκαίνια συνδέθηκαν με την έκθεση «Τσεχική κρατική υπόσταση 2018» την οποία συνέταξαν τα Τσέχικα Κέντρα με την ευκαιρία της 100ης επετείου της δημιουργίας της Τσεχικής δημοκρατίας και με την έκθεση «Έλληνες στη Μοραβία του 19ου αιώνα» που παρουσίασε προσωπικότητες, βασικές τάσεις και ρεύματα που επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου γίνεται Lucie Kuligová που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Τσεχικής κοινότητας στην Αθήνας. Στην εκδήλωση τόνισε ότι το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας να γίνει μία ανοικτή και δημιουργική πλατφόρμα ικανή να ενεργοποιεί και να υποστηρίζει κοινά διμερή πρότζεκτ με σκοπό την προώθηση σε όλη την Ελλάδα του καλύτερου που υπάρχει στην τσεχική κουλτούρα, αλλά όχι μόνο, και να ενδυναμώνει έτσι τις καλές σχέσεις Τσεχίας-Ελλάδας και συνέχισε λέγοντας :

«Το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας θα επικεντρωθεί σε μια ευρύτερη παρουσίαση της Τσεχίας, του πολιτισμού, της ιστορίας και των σύγχρονων τάσεων της και έτσι να προκαλέσει αυξημένο ενδιαφέρον στους Έλληνες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Να γίνει διαμεσολαβητής της ενεργό συνεργασίας στους τομείς της τέχνης, της μουσικής. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Τσεχικού Κέτρου θα περιλαμβάνεται η προώθηση των εμπορικών σχέσεων, της εφαρμογής της Τσεχικής τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς».Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 22:23