Με ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, εορτάστηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων η Ημέρα του Φιλελληνισμού, που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2008, με πρόταση του τότε υπουργού Εσωτερικών και σήμερα Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, η εκδήλωση οργανώθηκε με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, του τμήματος των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και του Συνδέσμου Μπάιρον, με την παρουσία του προέδρου του, Πάνου Τριγάζη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως συναντήθηκε επίσης στη Βουδαπέστη με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελληνικό χωριό Νίκος Μπελογιάννης, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Κώστα Παπαλέξη, περιηγήθηκε στους χώρους του ελληνικού σχολείου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τον Νίκο Μπελογιάννη, όπως και στο μνημείο Πεσόντων, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην είσοδο του χωριού.

«Μπορεί να ήταν μια σύντομη επίσκεψη αλλά πολύ ουσιαστική, γιατί συνάντησα μία ομογένεια που αγαπάει με μεγάλο πάθος την Ελλάδα, μια ομογένεια που δεν ζητάει τίποτα από τη μητέρα-πατρίδα, παρά μόνο τη συνδρομή της για να διατηρηθεί στα παιδιά της η ελληνική γλώσσα» δήλωσε ο κ. Κουίκ λίγο πριν από την αναχώρησή του.

Αναφερόμενος στα αιτήματα της ομογένειας, είπε πως είναι δύο: «Χρειάζονται ένα διδάκτορα Νεοελληνικής Γλώσσας για την πανεπιστημιακή έδρα που διατηρούν και τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές 15 παιδιά τους σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δεύτερο, ο κ. Κουίκ δήλωσε πως θα φροντίσει άμεσα η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ενώ για το πρώτο θέμα – που είχε τεθεί και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το 2017 στη Βουδαπέστη, υπενθύμισε – διαβεβαίωσε πως θα το μεταφέρει και στο υπουργείο Παιδείας και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τη βεβαιότητα, όπως σημείωσε, ότι θα υπάρξει η πρέπουσα ανταπόκριση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας «για το θαυμάσιο περιοδικό που εκδίδουν», με τίτλο «ο Ελληνισμός» και με αρχισυντάκτη τον Ανδρέα Οικονόμου. Μπορεί να καλύπτει τα ομογενειακά θέματα, αλλά είναι έκδηλη η αγάπη για την Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Κουίκ στη δήλωσή του.

Τέλος, ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν μαζί του, είτε στη συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο χωριό Μπελογιάννης, αλλά και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μπάιρον Πάνο Τριγάζη, ο οποίος συμμετείχε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης