Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, και όμως η φλόγα της μνήμης, της γνώσης, του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας παραμένει αναμμένη.

Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» από την Τρίτη 14 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

To zougla.gr ζήτησε από τους προέδρους των συλλόγων να μας μεταφέρουν το μήνυμά τους για την σπουδαία εκδήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εμπνευστής της ιδέας και συντονιστής, Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει δύο φορές τον… «άθλο» του ταξιδιού από την Αθήνα στην Τραπεζούντα με ποδήλατο, για τον ίδιο σκοπό, δήλωσε:

«Είναι το προσωπικό λιθαράκι για την 100ή επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μου, που σκοπό έχει να αφυπνίσει την ποδηλατική κοινότητα και όχι μόνο. Με αρωγό μου το Σύλλογο Ποντίων Νομού Εύβοιας ”Οι Κομνηνοί”, στον οποίον είμαι χοροδιδάσκαλος τα τρία τελευταία χρόνια, το διοικητικό του συμβούλιο προχώρησε σε συνδιοργάνωση με ποντιακά σωματεία, από τις περιοχές των οποίων θα περάσει η Φλόγα του Πόντου, και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή της.

Αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι για πρώτη φορά δύο πόλεις —καθόλου τυχαία— ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, αγκαλιάζονται κι ενώνονται μέσα από δύο μνημεία Γενοκτονίας —τα δύο μεγαλύτερα της Ελλάδας—, μέσα από μια ποδηλατική λαμπαδηδρομία· περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρώτα οι πρόσφυγες και ύστερα πήγαν σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας. Σε αυτή την ”ένωση” δεν θα μπορούσε να απέχει και ο Βόλος, καθότι κι εκεί υπήρχε ένα από τα λιμάνια που έφεραν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η Φλόγα του Πόντου, που θα ανάψει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δεν είναι μια απλή φλόγα που θα την ανάψει με ένα σπίρτο. Είναι η φλόγα του πολιτισμού των προγόνων μας που άναψε πριν από 3.000 χρόνια στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου. Είναι η φλόγα που πριν από 100 χρόνια προσπάθησαν να σβήσουν κι εξαφανίσουν κάποιοι αλλά δεν τα κατάφεραν. Είναι η φλόγα που 100 χρόνια μετά αναζωπυρώνεται και γίνεται λαίλαπα για να φωτίσει τις ψυχές των αθώων γενοκτονημέων προγόνων μας, να φωτίσει το δρόμο της αλήθειας και της ιστορίας, να φωτίσει το δρόμο που θα ακολουθήσει το αγέννητο μέλλον της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας. Αυτή η φλόγα δεν έσβησε και δεν θα σβήσει ποτέ, όχι γιατί δεν μπορούμε να τη σβήσουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι αλλά γιατί δεν σβήνει από την ίδια την ιστορία».

Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, Κώστας Ζώης:

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του συλλόγου Ποντίων της Εύβοιας και μας τιμά ιδιαίτερα η πρόταση να παραλάβει τη Φλόγα η Καλαμαριά (Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς) ως εκπρόσωπος του τόπου υποδοχής των προσφύγων την περίοδο 1919-22. Για εμάς ουσιαστικά μέσω της φλόγας και του αθλητισμού (ποδηλάτες) ενώνουμε τις φωνές μας ειρηνικά κ βροντοφωνάζουμε για τη δίκαιη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού»

Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ανδρέας Μάττος:

«Η ποδηλατική λαμπαδηδρομία είναι μια  ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση και δράση με πανελλήνιο χαρακτήρα. Άτομα ενδεχομένως τα οποία δεν σχετίζονται με τον ποντιακό ελληνισμό θα τους δοθεί η ευκαιρία συμμετέχοντας να γνωρίσουν τη ποντιακή παράδοση, τις αξίες και κατ’ επέκταση να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και στην τελική να απαιτήσουν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το τουρκικό έθνος.

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου ”Οι Αργοναύτες” δηλώνει αρωγός αυτής της προσπάθειας και είναι έτοιμος να συμμετέχει στη ποδηλατική λαμπαδηδρομία που θα περάσει από την πόλη του Βόλου την Πέμπτη στις 16/5».

Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη:

«Ως σύλλογος στην περιοχή της εμβέλειας του οποίου βρίσκεται η αφετηρία της ποδηλατικής λαμπαδηδρομίας, το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, δεν θα μπορούσαμε να μην αγκαλιάσουμε την ιδέα. Η ”Φλόγα του Πόντου” μιλάει στην καρδιά μας: για τις ”εστίες” των προγόνων μας που λεηλατήθηκαν, για τις φωτιές που έβαλαν οι Τούρκοι και κατέκαψαν ζωντανούς γυναικόπαιδα και γέρους σε εκκλησιές, σε σπήλαια, σε πολιτείες ολόκληρες, αλλά και για το δρόμο μέσα από τη φωτιά -πυρρίχιο δρόμο- που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες για να επιβιώσουν. Ο ”Πυρρίχιος Δρόμος” είναι δρόμος μνήμης και αγώνα. Είμαστε σταθεροί σε αυτόν το δρόμο. Και καλούμε όλους στην αφή της Φλόγας, για το καλό ξεκίνημα της ιδιαίτερα συμβολικής αυτής πρωτοβουλίας».

Κωνσταντίνος Καραγιάννης Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»

«Σαν χθες είναι στα σπίτια μας κι ας πέρασαν 100 χρόνια από την Γενοκτονία, αφού οι ιστορίες του πόνου, του σπαραγμού και της απώλειας ήταν και θα είναι για πάντα η κληρονομιά μας, η πεμπτουσία της ιστορικής μας διαδρομής. Φέτος το μήνυμά μας θα φτάσει παντού και η αγάπη μας για την αλησμόνητη πατρίδα μας θα ανάψει τη φλόγα που θα χαράξει τον Πυρρίχιο δρόμο. Από το Πειραιά που άνοιξε την αγκαλιά του στους προγόνους μας ως τη μάνα Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη που έγινε η πατρίδα τους, το ταξίδι στις δυο ρόδες ενός ποδηλάτου γίνεται η τροφός της μνήμης μας που προτίζει τη ρίζα της ύπαρξης μας .

Όταν έχεις στη ζωή να φέρεις εις πέρας ένα τόσο μεγάλο χρέος όπως η διάσωση και η διάδοση της ιστορίας, της μνήμης και της παράδοσή σου τότε είσαι ευλογημένος. Και αν καταφέρεις, πραγματικά ελεύθερος ! Αγκαλιάστε τη δράση μας ! 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση ! Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι απλά μια διαδικασία, είναι δώρο για την ανθρωπότητα»!

Η εκδήλωση

Η αφή της φλόγας θα γίνει την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 16:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τα κεντρικά σημεία των πόλεων και διάφορα μνημεία, που θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα τις προσεχείς μέρες:

● Χαλκίδα, την Τρίτη 14 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

● Αγιόκαμπος / Γλύφα, την Τετάρτη 15 Μαΐου

● Βόλο, την Πέμπτη 16 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»)

● Λάρισα, την Παρασκευή 17 Μαΐου

● Κατερίνη, το Σάββατο 18 Μαΐου (Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18:00, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο, όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης