Οι Ρώσοι φιλότεχνοι βράβευσαν το MOMus ως «καλύτερο Μουσείο της Χρονιάς»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 13:56
Οι Ρώσοι φιλότεχνοι βράβευσαν το MOMus ως «καλύτερο Μουσείο της Χρονιάς»

Ως το «καλύτερο Μουσείο της Χρονιάς» αναδείχτηκε το MOMus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Συλλογή Κωστάκη - της Θεσσαλονίκης από το The Art Newspaper Russia (ρωσική έκδοση διεθνούς περιοδικού για τις τέχνες).

Συνυποψήφιοι στην τελική τριάδα της κατηγορίας για το καλύτερο Μουσείο της Χρονιάς, ήταν το Μουσείο του Κρεμλίνου «για την πίστη στην παράδοση της ρωσικής τέχνης και την εξέλιξη της παράδοσης στο σήμερα» και το Μουσείο του Βίτεμπσκ της Λευκορωσίας «για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της σχολής UNOVIS του Μαλέβιτς».

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, το Μουσείο βραβεύτηκε για τη μεθοδική μελέτη, προώθηση και προβολή της ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο, με «όχημα» τη συλλογή Κωστάκη και με αφορμή την εξαιρετικά πετυχημένη έκθεση «Θεσσαλονίκη συλλογή Κωστάκη – Restart», από τις 26 Ιουνίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια του μουσείου Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία ευχαρίστησε την διοίκηση, τους συναδέλφους, υποστηρικτές και φίλους του μουσείου, επισημαίνοντας ότι το μουσείο είναι μια συλλογική υπόθεση και πως το βραβείο ανήκει σε όλους και κυρίως στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, χάρη στον οποίο γράφτηκε το σημαντικό κεφάλαιο της ρωσικής πρωτοπορίας στην ιστορία της τέχνης.

Η επικεφαλής του Συλλόγου Υποστηρικτών του Μουσείου και πρόεδρος του Heritage Foundation Κριστίνα Κρασνιάνσκαγια, αναφέρθηκε στην δυναμική "επανεκκίνηση" του Μουσείου, το καλοκαίρι του 2018 και μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας του MOMus, για την μεγάλη επιτυχία της έκθεσης "Θεσσαλονίκη - Restart - Συλλογή Κωστάκη" αλλά και για την προοπτική υποτροφιών σε νέους ιστορικούς τέχνης που επιθυμούν να συμβάλουν στη συστηματοποίηση του αρχείου Κωστάκη.

«Έκθεση της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε η έκθεση "Ilya and Emilia Kabakov. Not everyone will be taken to the future" (ΤΑΤΕ Modern, 18.10.2017-28.01.2018 / The State Hermitage Museum, 21.04.2018 - 29.07.2018 / The State Tretyakov Gallery, 6.09.2018-13.01.2019). Το βραβείο για το "Βιβλίο της Χρονιάς" έλαβε η έκδοση "Μόλις Ρώμη. Εικόνες της Ιταλίας XXI", του Arkady Ippolitov. (Colibri, Alphabet-Atticus ", 2018). Το βραβείο "Συντήρηση της Χρονιάς" δόθηκε στο παλάτι και το πάρκο "Oranienbaum" (ως μέρος του κρατικού μουσείου και πάρκου "Peterhoff"), ενώ το βραβείο "Προσωπική Προσφορά στην Τέχνη" δόθηκε στη Νατάλια Οπάλεβα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου AZ της Μόσχας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 13:57