Μία διαφορετική …μπουγάδα έξω από τα κάγκελα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, 15:56
Μία διαφορετική …μπουγάδα έξω από τα κάγκελα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Μία διαφορετική ...μπουγάδα έχει απλωθεί κατά μήκος της Λεωφόρου Στρατού στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα κάγκελα του Γαλλικού Ινστιτούτου. Αντί για ρούχα, οι περαστικοί απλώνουν με τα μανταλάκια τους ...κόλλες Α4, μέσα στις οποίες εκφράζουν την καλλιτεχνική τους έμπνευση σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια ώρα, σε περισσότερες από 120 χώρες και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στην ίδια δράση.

Πρόκειται για την ανοιξιάτικη «Μεγάλη Μπουγάδα», μία παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης, που οργανώνει δύο φορές το χρόνο το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

«Το φετινό θέμα είναι "Η καλύβα μου είναι (και) δική σου" ("Ma cabane est/et la tienne"), όπου υπάρχει ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο "και" και στο "είναι", τα οποία στη γαλλική γλώσσα είναι ομόηχες λέξεις. Τα θέματα που τίθενται είναι πάντα κατανοητά σε όλο τον κόσμο και ειδικά το φετινό, τους αγγίζει καθολικά. Περιγράφουν την έννοια της καλύβας, όπου μπορούμε να μπούμε και να νιώσουμε ασφάλεια, είτε μόνοι, είτε κάνοντας άνοιγμα σε άλλους, να πάμε μαζί τους ή να είναι μία καλύβα δίπλα στις καλύβες των άλλων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό/Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Αλέν Αρντί (Alain Hardy).

Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον κ. Αρντί, είναι απλώς να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται, ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής, οικονομικής ή μορφωτικής κατάστασης. «Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να απλωθεί η μπουγάδα στην εξωτερική πλευρά του Γαλλικού Ινστιτούτου, ώστε να μπορεί να τη δει οποιοσδήποτε περαστικός και να συμμετάσχει. Βέβαια, στους στόχους μας είναι οι επόμενες διοργανώσεις να γίνουν και σε κάποιον ακόμη πιο δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα σε ένα πάρκο, ενώ σκοπεύουμε επίσης να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας τόσο στην περιοχή όσο και με άλλα σχολεία, ώστε -αν επιθυμούν, να στήσουν ταυτόχρονα στο δικό τους χώρο τη δική τους μπουγάδα», τόνισε.

Η ιδέα για τη «Μεγάλη Μπουγάδα», τη μεγαλύτερη ίσως εικαστική δράση που έχει ελεύθερη συμμετοχή και γίνεται παντού στον κόσμο, η οποία γίνεται κάθε Μάρτη στην αρχή της άνοιξης και κάθε Οκτώβρη στην αρχή του φθινοπώρου, ξεκίνησε το 2006 από την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα και δασκάλα εικαστικών Ζοέλ Γκοντιέ (Joëlle Gonthier).

«Για το σχολείο μας, όπως και για κάθε σχολείο που συμμετέχει, είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση, καθώς δίνει τη δυνατότητα το προηγούμενο διάστημα να έχουμε μία έντονη εικαστική πρακτική, διότι είναι μέσα στα επίσημα προγράμματα τόσο η εκπαίδευση στην τέχνη όσο και η εκπαίδευση στην αισθητική. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να το κάνουμε στην πράξη. Επίσης, οι μαθητές που συμμετέχουν, δούλεψαν από πριν με τους καθηγητές τους πάνω στο θέμα του τι αντιπροσωπεύει η έννοια της καλύβας για τον καθένα», σημείωσε ο διευθυντής.

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, τα παιδιά του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, έφτιαξαν στην αυλή τους μία πραγματική καλύβα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως μπουκάλια, κουτιά και υφάσματα, κάτι που αποτέλεσε πόλο έλξης για το παιχνίδι τους στα διαλείμματα.

Η δράση με το ...άπλωμα ζωγραφιών, φωτογραφιών, κολάζ, κειμένων και ποιημάτων σχετικά με το θέμα, στην ανοιξιάτικη «Μεγάλη Μπουγάδα», θα διαρκέσει ως τις 6 το απόγευμα και απευθύνεται σε όλους.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, 15:56