Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντακότα Τζόνσον, κόρη των επίσης ηθοποιών Ντον Τζόνσον και Μέλανι Γκρίφιθ, που έγινε ευρέως γνωστή από τον ρόλο της στην ταινία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» -και από τα σίκουελ που ακολούθησαν- μίλησε για την 90χρονη, θαλερή γιαγιά της, Τίπι Χέντρεν στην εκπομπή του BBC, The Graham Norton Show.

Η Χέντρεν, μητέρα της Μέλανι Γκρίφιθ, το πρώην μοντέλο που γοήτευσε τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος της έδωσε τον πρώτο ρόλο στην κλασική ταινία του «Τα Πουλιά» (1963) και έναν χρόνο αργότερα στο φιλμ «Μάρνι» (που θεωρήθηκε το θηλυκό αντίστοιχο του Νόρμαν Μπέιτις στο «Ψυχώ»), αφιέρωσε τη ζωή της -προτού εγκαταλείψει οριστικά το Χόλιγουντ- στη σωτηρία των άγριων ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή την περίοδο φροντίζει 13 -14 λιοντάρια και τίγρεις. Κάποτε κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο σπίτι της περί τα 60 μεγάλα αιλουροειδή» είπε η Ντακότα Τζόνσον.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την εποχή που τα άγρια ζώα συγκατοικούσαν χωρίς κανέναν περιορισμό με την Τίπι, με πιο χαρακτηριστική, το διάσημο στιγμιότυπο όπου μία τεράστια τίγρη εισβάλλει στο σπίτι από το παράθυρο της κουζίνας την ώρα που η Χέντρεν μιλά στο τηλέφωνο.

Όπως επίσης ακόμη μία γνωστή φωτογραφία, όπου η μητέρα της Ντακότα και κόρη της Τίπι, έφηβη τότε, Μέλανι Γκρίφιθ κάνει βουτιά στην πισίνα τη στιγμή που ένα λιοντάρι έχει αρπάξει το πόδι της στο στόμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι, το πόδι της είναι στο στόμα του», σχολίασε, αρκετά εξοικειωμένη με όλο αυτό η Ντακότα Τζόνσον, προσθέτοντας «Όχι, η μαμά μου δεν έχασε το πόδι της» -παρότι όπως είπε, όταν ήταν μικρή, τα πανέμορφα άγρια ζώα βρίσκονταν σε περιφραγμένα σημεία στο ράντσο της γιαγιάς της.

Τα αιματηρά γυρίσματα του «Roar»

Η ιστορία δεν ήταν πάντως εντελώς αναίμακτη. Όταν η Τίπι Χέντρεν και ο τότε σύζυγος της, Νόελ Μάρσαλ άρχισαν στα τέλη του 1974 τα γυρίσματα της ταινίας «Roar» -στην οποία έπαιζε τόσο η Μέλανι Γκρίφιθ όσο και οι γιοι του Μάρσαλ- ζήτησαν τη βοήθεια εκπαιδευτών, αλλά ουδείς ήταν διατεθειμένος να αναλάβει γύρισμα με περισσότερα από τριάντα λιοντάρια.

Τα γυρίσματα κράτησαν πέντε χρόνια και πολλές λήψεις βάφτηκαν με αίμα. Ο οπερατέρ Τζαν ντε Μπόντ χρειάστηκε 220 ράμματα στο κεφάλι έπειτα από επίθεση λιονταριού. Η Χέντρεν 38 ράμματα, επίσης μετά από επίθεση λιονταριού, ενώ έσπασε το πόδι της όταν την πέταξε από πάνω του ένας ελέφαντας.

Και η Γκρίφιθ τραυματίστηκε, ενώ κινδύνευσε να χάσει το ένα της μάτι. Η ταινία προβλήθηκε το 1981, δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε το post-production.

Η πρωταγωνίστρια του Χίτσκοκ μετά την Γκρέις Κέλι

Γεννημένη το 1930 στη  Μινεσότα, Σουηδή από την πλευρά του πατέρα της και Νορβηγή από την πλευρά της μητέρας της, η Τίπι (το όνομα της στα σουηδικά σημαίνει μικρό κορίτσι), γεννήθηκε ως Νάταλι Κέι. Η κακή υγεία του πατέρα της θα αναγκάσει την οικογένεια να μετακομίσει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Από μικρή ηλικία η Χέντρεν θα ασχοληθεί με το μόντελινγκ, κάνοντας φωτογραφίσεις για μεγάλα περιοδικά -μεταξύ άλλων το Life και το Glamour- και παίρνοντας μέρος σε επιδείξεις μόδας, αρχικά στο Λος Άντζελες και έπειτα στη Νέα Υόρκη.

Η Τίπι Χέντρεν βρίσκεται στην υποκριτική έπειτα από την τηλεοπτική διαφήμιση ενός αναψυκτικού το 1961.
Όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είδε φωτογραφίες γοητεύθηκε. Ήρθε σε επαφή με τον ατζέντη της και η συνάντηση γίνεται χωρίς ο σκηνοθέτης να της αναφέρει ότι την ήθελε για να παίξει στην ταινία «Τα Πουλιά».

Ο Χίτσκοκ αναζητούσε μετά τη μούσα του, Γκρέις Κέλι, η οποία ύστερα από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Ρενιέ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ηθοποιία, μία  καινούργια πρωταγωνίστρια. Η Χέντρεν έπαιξε σε δύο μόνο ταινίες του Χίτσκοκ -κερδίζοντας για την ερμηνεία της στη «Μάρνι» Χρυσή Σφαίρα.

Η σχέση τους υπήρξε θυελλώδης. Στο βιβλίο «The Dark Side of a Genius» (1983) -στην οποία ο Ντόναλντ Σπότο διερευνά την εμμονική σχέση του σκηνοθέτη με τις ξανθές, το φαγητό, το μυστήριο, τους φόνους, αλλά και την άποψη του για την ιδανική αγάπη- αναφέρει ότι στα γυρίσματα της ταινίας «Marnie» ο Χίτσκοκ επιτέθηκε σεξουαλικά στην Χέντρεν, γεγονός που σήμανε και το τέλος της συνεργασίας τους.

Συνολικά η Τίπι έπαιξε σε 20 ταινίες, μεταξύ άλλων και στην τελευταία ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, «Η Κόμισσα από το Χονγκ Κονγκ» το 1967 (με τον Μάρλον Μπράντο και τη Σοφία Λόρεν).

Το 1952 παντρεύτηκε τον Πίτερ Γκρίφιθ με τον οποίον απέκτησε την κόρη της Μέλανι, το 1957. Χώρισε και ξαναπαντρεύτηκε άλλες δύο φορές προτού αφοσιωθεί στη σωτηρία των άγριων ζώων, όπου ασχολήθηκε εντατικά με το Shambala Preserve, ένα καταφύγιο για άγρια ζώα στην Καλιφόρνια.

Δείτε το βίντεο:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης