Το ποιητικό βιβλίο της Ρίτσας Μασούρα «Οι άγκυρες δεν ωφελούν», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Φίλντισι», παρουσιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στον πολυχώρο «Αέναον».

Η Ρ. Μασούρα, με μακρόχρονη δημοσιογραφική εμπειρία στο ενεργητικό της, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την είσοδό της στον χώρο της ποίησης: «Τα αναλυτικά δημοσιογραφικά μου κείμενα είχαν κάποια λογοτεχνική χροιά. Άρχισα να γράφω ποίηση για να εκφράσω κάποιες δύσκολες εσωτερικές καταστάσεις, δίνοντάς τους πεζή μορφή. Το βιβλίο μου είναι μια βιωματική πεζο-ποίηση, που μιλάει για τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο, χωρίς να θέλει να απομακρύνει και να αγνοήσει την ελπίδα. Αν κάτι επιζητώ, αυτό είναι να βοηθήσω ή να προτρέψω ανθρώπους με παρόμοια βιώματα, όσους με άλλα λόγια βρίσκονται σε κομβικό σημείο, να μετακινηθούν προς μια καινούργια κατεύθυνση. Το βιβλίο μου αντιπροσωπεύει τον λυγμό ενός φυσιολογικού ανθρώπου που βασίζεται στην αντοχή και την ανοχή για να αντιμετωπίσει και εντέλει να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ο τίτλος, άλλωστε, “Οι άγκυρες δεν ωφελούν”, αναφέρεται στις ανθρώπινες απώλειες που δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε. Και θα προσέθετα ότι τα ποιήματά μου μοιάζουν με ανεπίδοτες επιστολές που με την κυκλοφορία τους αποζητούν τον αποδέκτη τους. Και εδώ αντιστοιχεί και η εικαστική σειρά του Γιάννη Ψυχοπαίδη στην οποία εντάσσεται το βιβλίο».
Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Γ. Ψυχοπαίδη, με τον γενικότερο τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε» δένουν ταιριαστά με το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής, καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα θυμίζουν επιστολές που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης